Bodljikavo prase

БроЈ 19

БОДЉИКАВО ПРЛСЕ

Страна

°* ШШИШЕЉЕ

Недеља, 29 март Сретнем данас једног пријатеља и једва сам га познао: пустио човек дугачку браду. Поздрависмо се. — Па добро — питам га ја шта ти би да пустиш толику браду? — Па ево у чему је ствар. Нестало ми машне, па се жена рзшила да ми оплете једну машну, као поклон. Па, знаш какве су жене, док ми она плете, ја сам пустио браду, па сад — како испадне— Понедељак, 30 март ПошаљеМ' данас девојку да ми купи новине. Нисам имао ситно, па сам јој дао десетицу. После пола сата девојка се вратила са новинама, а осим тога ми дала једну дрвену муштиклу, четири шибице и две анзис карте. — Шта је то? — гитам ја. — Па, ето вам новине, а ово ресто је кусур, јер оџа госпођа у киоску није имала ситнине баш као ни ви. Уторак, 31 март Отишла моја рођака код једног нашег познатог сликара, портретисте, да се портретише. Погодили се лепо и она седела неколико пута за месец дана док портре није био готов. Кад погледала портре, а њој се учинило да баш много не личи на њу. Рекла она то сликару. — Могуће, госпођо — одговори овај. — Али само тренутак; удесиЈте/ло ми то. И узео лепо човек палету и четку, па гледа у портре и маже по лицу моје рођаке. На крају је рекао: — Ето, погледајте сада. Сличност је изванредна. Среда, 1 април Сретнем данас мога старог професора географије. Ишао је нешто дубоко замишљен. Поздрависмо се. — Нешто сте се дубоко замислити? — питам га. — Да, ето видите, непрестано ми се чини да је наша земља изменила свој географски положај и да смо отишли много више на југ, ближе екватору. — Како то? — Па ето. Пре неки дан сам хтео да купим једну јабуку и она коштала — 12 динара. А једна поморанџа, која не расте код нас, и то много ве+^а, коштала је само 11 динара. Па сада мислим, да не расту уместо јабука код нас поморанџе...

Четвртак, 2 април Цев свет виче на разне централе, а мени ое десило ово: Имао сам мало штофа, па оцом код кројача да ми направи одело. Он ме погледа, човек, као да сам пао са Марса, па каже: — Хоћете одело! Па знате ли ви да ја за пола године имам посла. Не знам како ^у главу да дигнем. Имам око 50 пари одела да сашијем. Одем код другог, код трећег, код четвртог... сви лретрпани послом. А свет виче на разне централе._ Петак, 3 април Данас моја рођака даде својој девојчици новац и каже јој: — Иди у млекару и донеси ми неколико ексера за завесе. — Како то — зачудим се ја. — Ексери у млекари! Што их не купите у гвожђари. — Којешта — каже ро!јака ми у гвожђари купујемо гзвеђину, а наш месар нам пре неки дан понудио пиринач... Субота, 4 април Одем са једним пријлтељем да слушам оперу. Певач лепо пева али мој пријатељ, познаваоц музике, нешто није задовољан. — Па добро пева — кажем ја на паузи. — Шта му замераваш? — Море познајем га добро. Не уме да отпева високе скапе. Само једном је успео да отпева високо „С", кад сам му у трамвају случајно стао на жуљ. /

ИЗ ДИРЕКЦИЈЕ ЗА СНАБДЕВАЊЕ Промена колонијала. — Пошто је колонијална радња „Холандска Индија" ликвидирзла, то су њене муштерије из Америке пребачене на снабд-евзње у Јужну Америку. Пажња грађансгву. — Сва она домаћинства која се из ма којих розлога до сада нису уписала код месара могу се уписати на снабдевање топовским месом у новсотвореној радњи „Аустралија". Издаје се гриз. — Дирекција за снабдевањз решила је да се бебама Виниу, Делану и Сосу изузетно подели по 10 кгр. гриза.

ЗАГОНЕТКА Ком' је хладно тога греје; Ко га види, тај се смеје; Ко га чита бригу тера; За сваког је таман мера. Има бодље, а јеж није Од бријача боље брије. • („Бодљикаво прасе")

— Драга, добили емо препоручено писмо. Да немаш можда •ад тебе плајваз)

УСКРШЊИ ТУРНИР Да не би за Ускрс остали сасвим без утакмица, одржаће се интересантан турнир на коме учествују: С. К. Дирис, С. К. Огревна Централа, С. К. Контрола Цена, С. К. Пек^р, и С. К. Месар. Играће се по куп систему. Публика плаћа улазнице, као обично. ' НОВА ИГРА Познати спортски менаџери Черчил и Рузвелт- лансирали су нову спортску игру, која се на нашем језику зове: Шоркапе. У игри учествују само мели народи. БАСЕН ЗА ТРИ ВРСТЕ КУПАЧА

—Знате, праи басен је за пливаче, други за непливаче, а треки за оне који неће да се уквасе. У СЛАБОЈ КОНДИЦИЈИ Енглези и Американци, све своје утакмице на Пацифику дали су „пар-форфе"', пошто им се тамо сви налазе у сгабој кондицији. Већ сада је сигурно да изгубљене родове не могу повратити па и сами увиђаЈу да је првенство дефинитивно изгубљено.

— Добар дгн! Надамо се да иисмо дошли у незгодно време! За стммм

— Немој тако лако да дижеш ђулад, јер ће директор помиспити да си сит, па нам неће још неколико дана издати плату!... НАПРЕДАК БОКСА У Београду је све већи број добрих боксера па се и међу женама јављају таленти. Боксерски стручњаци то објашњавају тиме, што чекање за дуван и гурњава по трамвајима благотворно утиче на физичку кондицију, а поред тога бокс је у свакидашњем животу веома потребан. Ко не верује н«ка стане у ред... ИЗМИРИЛИ СЕ Два велика и четири мала лигаша оасвим су се измирили и сада, у недељу, одиграће турнир у корист малих клубова ОДБИЛИ ДНЕБНИЦЕ Играчи једнога великога клуба тужили су управу свогг клуба суду што им нуди дке^нице. Они су аматери и не играју за новац.

„Пот" Виче један скот За карташким столом. Растајем се од пара с болом, Јер имам намеру Да дам још једну жртву покеру. Мгмуран од пића, мислим да је блеф И терам карташки Ђеф. Хгћу „пот" да платим И на „репот" да га вратим. Вино у глави, Нпшто ме дави; Цигарета се пуши, Ношто ме гуши; Дрхти ми рука, Хеата ме мука; Рука гура хрпу пара, Предамном се слчка ствара; Ка принудан рад ћу поћн, Трљам очи, Не варам се све то гпедам, „Пот" не плаћам ништа не дам. У мени је нова вера Одричем се ја покера... КАКО СЕ ИЗЈАВЉУЈЕ ЉУ5АВ Дипломата: Склопићемо, драга моја, савез узајамне помоћи и пакт колективне безбедности. Али пре свега дозволи м>' да извршим блокаду твојих концесија. Пилот: Бићемо г.рећни, драга, уздигнућемо се високс у небо преко цветних поља, мора и окезна у царство небесних анђела. Чиновник: Тринаеста плато моја Књижевник: Лепота твоја, драга, превазилази најлепше романе моје. Ах, драга, песмо моја најбоља.

КОМУНАЛНА ХРОНИКА ШТУЦОВАНИ ЋОШКОВИ Пошто је пролеће наступило, по парковима је отпочело потсецање грана, а по улицама штуцовање ћошкова. Тако су већ дотерали четири ћошка на „Славији" и хотел „Македонија". После Ускрса овај се естетски посао наставља. НАЈБОЉИ ИЗЛЕТ Као свакога пролећа и ове године се препоручује излет код „Брист.ола" и испод старог моста на Сави. Дивни пејзажи, пријатан мирис и вожња гондолом или у кориту. И то све бесплатно. ОТВАРАЊЕ ПЛАЖЕ Пошто је већ наступио април, време је толико отоплило да је на Сави почело купак/е. Само је јуче продано више од хиљаду кутија Нивеа крема гротив сунЦ9 КАКО САВЕЗНИЦИ ЛАЖУ Радио-Лондон: — На Источном фронту Руси потисли Немце. На Далеком Истсчном фронту морали смо да се повучемо пред нелетима Јапанаца. 9 џ џ Радио-Москва: — На Далекоисточном фронту Енглези потисли Јапанце На Источном фронту морали смо да са повучемо пред налетима Немаца.

БИОСКОПИ ШТА СЕ ДАЈЕ ОВЕ НЕДЕЉЕ Њујорк — „Аларм". Лондон — „Мушкарци без памети". Делхи — „Тајна раеправа". Вашингтон — „Џентлмен хохштаплер". Јужна Америка — „Концерт по жељи".

ПРИВРЕДНЕ ВЕСТИ ВАЖНО ЗА ПРАЗНИКЕ Наш лепи народни обичај захтева да се за Ускрс боје јаја. До скора су јаја била јако скупа и наше домаћице су биле забринуте шта ће са јајима, али је сада, хвала Богу, то пмање решено. Кокошке су почеле да носе, јаја падају, и свака домаћица је обојила црвена јаја за Ускрс. ШТАМПАРСКЕ ГРЕШКЕ Молим вас пола киге кеса (меса) за шницле. Хвала али ја не пушим траву (драву). На руци је имзла гривну од блата (злато), тако да је скренула пажњу свих гостију на бабу (балу). Утврдило се да немг везе са мазгом (мозгом). Ох како би он весгао кад би имао марку (баочу). Загњурио се у со/'у (воду) и ништа му није било. Најлепше даме (даке) је имао на приморју. Четири године провела је у диму (дому). Страшан је то био прозор (призор), само кад се селим (сетим). Али то је и сувише тешко да сз свари (свира). Черчил је изјавио у Доњем добу (дому) да се енглеске трупе нглазе у тесној вазч (вези) са аустралијским трупама. Судија је издао наредбу да се кривац сместа умије (убије). Видећи да му је мука (рука) прљава он је опра. Он зазвони на брата (врата) сав прокисао (почисао). Много му се свиђала коска (Тоска) у позоришту. Јоца је постао бозар (возар) на трамвају. -