Bodljikavo prase

Уредништво и Ддмииис1раци|а. Баоград, Јакшићева 4-а/11 ПРИМЕРЛК ДИНЛРА Претппату прима аПресаа за прода]у новииа и часописа, Београд, ВпаЈковићева 8. Претппата, тромесечно 20.— дин., попугодишње 40.—, годишње 80 динара.

ЛОР Д Лондон, априла. — Како се ов- Vде сазнаје живот у лордовским $ круговима потпуно је замро. # Лордови, перови и оерови пали Ј еу у апатију пошто не знају где Ј и како да траће време За њих се с правом може рећи да су осетили рат. КОГА ЋЕ САД... Лондон, априла, — Пос/те ових гушКих догађаја у Индији, у лордовским круговима настала је велика забринутост. Бриге се своде на једно; кога ■ће онда да цеде и пљачкају ови „мученици када се Индија ослободи њиховог јарма. ИСТА СУДБИНА НА ПОМОЛУ Вашингтон, априла. — Рузвелт је потврдио вест о постављању Мак Артура за главнокомандују*ег на југозападном Пацифику. Најзад је сигурно да ће и југозападни Пацифик доживети судбину Филипина, пошто је Мак АР^УР* због својих вештих стратегиских маневара, познат широм Целога света. ИПАК ЈЕ ЈАСНО Париз, априла. — Поводом образовања нове француске владе, на челу са Лавалом, у Лондону је настала велика галама. У Паризу се не зна шта је томе узрок, али ое из искуства зна да толика дрека и повика настају само онда када се нешто масно измигољи из енглеских шака. ПОГРЕШИО ПУТ Лондон, априле. — Британска обавештајна служба јавља да је нестао командант британског ваздухопловства на Пацифику, ваздухопловни вице-маршал Пулфорд. Изгледа да је он у великој брзини, којом је побегао из Сингапура, погрешио пут. ВАВЕЛ ПРОТЕСТУЈЕ Сиднвј, априла. — Ових дана је у Аустралији подигнут споменик Мак Артуру, врховном заповеднику америчких снага у југозападном Пацифику, у славу његовога чувенога бежања Са Филипина. Вавел је тим поводом изјавио: — Нема смисла да се за то по* диже споменик. Ја сам имао, више, таквих подвига, па се мени 1+е подиже ни спомен-плоча, а камо ли споменик. АКО ДОЖИВЕ Енглески министар колонија недавно је изјавио: Енглеска не мора да покреће питање, и«а ли иеку добру намеру с Индијом или не. За сада је незгодно време, да се о томе дискутује, а ^е се век видети.

иЗЛДЗИ СУДООМ

ОВИ ОСЕЋАЈУ РАТ

Ц6ШТАРИНА ПЛАЋЕНА * ГОТОВУ

ОСТАВИТЕ ИХ... Вашингтон, априла. — Рузвелт је наредио обустављање свих парница противу америчких трустова и ратних профитера. — Оставите их, рекао је Рузвелт, нека раде људи. Зар сада кад им се пружа прилика да и они „неки" долар зараде, ми да ' лодимо парнице против њих, { против своје рођене браће.

ЗАМРШЕНА РАБОТА Капкута, априла. — Вице-краљ Индије изјавио је, да ке непријатељ осетити ускоро резултат Чак^Кај-Шекове посете Индији, која неће донети ништа добро. Индиским круговима није било јасно само једно: коме не^е бити добро, Чанг-Кај-ЦЈеку или Енглезима.

КАД ЧОВЕК ИМА ДОБРО СРЦЕ Њујорк, априла. — У целој Америци стекао је велику популарност један лекар у Илиноису, који убризгавањем инјекција слаби срце, чија је последица ослобођење од војне дужности. Кад су га интервјуисали неки новинари и питали зашто то ради, он је одговорио: — Шта могу кад имам добро срце. ЗНАЧАЈНА АКЦИЈА Према Рајтеровој вести омењен је генерални директор британског радиа. На његово место постављени су двојица других „специјалиста". Разлог ове вромене мотивисан је овако: — Двојица су јачи од једнога. Кад двојица лажу, онда је округло па на ћоше. БАШ МЕ БРИГА._ Чункинг, априла. — На п»*тање новинара шта мисли поводом погоршања ситуације у Бурми, Чанг-Кај-Шек је изјавио: — Баш ме брига што еитузцмја у Бурми постаје сое критичнија. За мене не ваља те не ваља. Ми никакву вајду од Бурме нисмо видели, ни кад је била у рукама Енглеза, па зато нема шта сад да се секирамо. ТРЕБА ДА ЈЕ СВЕ БИСТРО У свом вештом говору, који је одржао у Доњем Дому, Черчил је дао мишљење садање политичке ситуације: — Треба да се постави разлика између [есте и није и између није и јесте. Оно што је стварно, треба да буде стварно, а оно што је имагинарно треба да буде имагинарно. Тако је Черчил разбистрио многе мутне ствари и енглески посланици су обавештени тачно о ситуацији. ! '" л

Разговор угодни ...

Јутрос опет нема у но викама никаквих вести о нашим победама, Винстон!

У И Н Д И Ј Док у Бурми траје непрекидна борба У Индији опет све је гуш*а чорба И енглеске лажи нигде се не троше Крилсове акције стоје врло лоше Сер Крипс узалудно на тешки пут крену Индија с' Лондоном неће у рефену Џабе је и Рузвепт играо жиранта Поквари се посо, сад тандрче канта Зато разговори били ових дана Где да се пронађе за топоое храна. За Енглезе стигли врло горки даки Кад Индију треба Чанг-КаЈ-Шек се храни На свакоме фронту доживеше јаде Постали су жртве сопствене блокаде И невоља других претрпеше доста Од велике флоте једва кусур оста. Од батина сипних већ им леђа бриде, Од лагања грдног помало се стиде, \

И Г У с т о Никако да макну од те мртве тачке Што год покушају пође наопачке. Пролећна сезона биће за њих горка Свуд их баксуз бије ... уредише чворка. По целоме свету кризе или врења То су или сплетке, ил' енглеска трења За интриге нове, Енглез Бира згоду И не жали фукте да замути воду. Крипс се по Индији извиЈа и клати По свому изгледа празиу сламу млати Ћор-фишек је био тај индис ки метак Нико се не хаата на енгле:ки лепак Где да се окрену, Енглези не знају Ништа не успсва, снаге су при краЈу Да изиђе кеће баш читаве коже Од судбине нико утећи не може.