Bodljikavo prase

Страна 1

БОДЉИКАВО ПРЛСЕ

Број 31

МЕТЕРЕОЛОШКИ ИЗВЕШТАЈ / ЕВРОПА: Време се почиње да 1мутн. На Криму, око Севастопо1ља, муњс севају и падају гроиови. У изгледу Је проширење невремсна на цсо североисток Европе. У средњој Еврбпи и иа западу лспо врсне; над Канадом магла. I У СРБИЈИ: Лепо и тихо време. 'Барометвр показује даље разве'дрввање у цслоЈ Европи. АФРИКА: У Либији и даље 'дува самум који је одувао Енглезе чак у Египат. Тамо су непогоде све веНе и пљусак бомби 'допрсо до Александрије и Суеца. I Поред обале дува Јакл бура Иоја Је потопила и растурила два еиглеска конвоја. I АМЕРИКА: У Караипском мо"ру бесни подиорски оркан који 'је потопио иових 200.000 тона. Око Аљаске се гомилају нови ©б лаци. | АЗИЈА: Затишје прсд буру. У правцу Индије очекује се тајфун. Барометар пада и даље. Према Чунгкннгу дошло је до нових провала облака и непогода које су довеле до излива река и поплаве нових чангкајшекових територија. АУСТРАЛИЈА: Време промен'љиво. Ко је бржи ?

Видовдански проглас Симовића

Претседнии б. |уг. владе генерал Душан СимовиК издао јо један. проглас свим бившим Југословенима ноји се налазе тренутно у Енглесиој или Америци. У том прогласу, Симовић |е нагласио да на Видов-дан треба сви да се сете свог национализма и да се јаве у енглеске одреде. Симо□ ић је нагласио да то сви треба да учине већ и из симпатија и оданости према њему јер је дошао у врло мезгодан попожаЈ. Черчил му је наиме Видов-дан оставио као последњу сламку, а уиолиио му се она измигољи, добиће и он и његова пратња писмеии отказ стана. — Зато сви треба да се угледају на косовске |унаке и да ме

помогну, завршио |е Симовић. Када Је неко узгред поменуо Симовићу, зашто и он није пошао њихових примером кад толико вали наше косовске јунаке и остао до последњег дана међу ратницима, он Је одговорио да Је он учинио најбоље што Је знао. Симовић Је даље доказивао да ј е нешто у време Косовске битке било авиона, да би и Милош Обилић и Кнез Лазар исто тако учинили као и он. Што се тиче Лазаревих речи: „Рађе ћу се приволети царству небескоме", Симовић Је одговорио да су то различна мишљења личне лрироде, а да он као модерниЈи не мора свега тога да се држи, Јер су му златне полуге ипак милије.

Масии пмасни сараџници То сами они пишу...

Вашингтон. — Алеутска острва, по свом географском положају и по броју изграђених база на њима, претстављају мост од неоцењиве стратегиске важности. за америчку инвазију на азиско копно. Вашингтон (после десет дана). — Јапанци су се искрцали на Алеутска острва. Просто је непојмљиво да Јапанци растурају своје снаге поорим. ^пустим и осамљеним острвима без икаквог стратегнског значаја. Та острва претстављају само усамљене литице на Океану. Лондон. — Утврђење Бир Хахеим претставља камен спотицања Ромелове офанзиве. Тај неосвојиви угаони стуб нашег одбранбеног система југозападно од Тобрука одолева свим налетима непријатеља и претставља темељ наше одбране и наше будуће офанзиве. Лондон (после десет дана). — Да би бар нешто постигао, Ромел је освојио место Бир Хахеим. То мало и. стратешкн. безначајно место, врло слабо насељено, служи само за добијање воде у Либиској пустињи. Нзегов пад неће имати никакву реакцију на одржање Тобрука... Кјубншев. — На полуострву Керчу, од мора до Парпача нагомилана је елита Црвене армије за будуће пролећне операције. Одбранбени систем, изграђен на основу најновијих искустава нешто је најсавршеније у своме роду и потпуно неосвојив, а сам Керч ће служити као трамбулина за наш страшан пролетњи противунапад. Кјубишев (после десет даДа). — Под навалом многоструко јачег непријатеља, а да би се избегли губици на једном стратешки тако мало важном и слабо утврђеном мосту, Врховна команда је наредила евакуацију са Керча. Евакуација је изведена потпуно у реду и без губитака... „Опсервер" пише^ Ми шал^емо само могућну помоћ' преко Бурманског пута. Ова помоћ за месец даца биће толико обимна, да ће Чанг-Кај-Шек моћи да туче Јапанце где их стигне. „Опсервер" (после десет дана): — „Чунгкишка Кина налази се у великој невољи. Њој треба хитно помоћ са стране. Ако Кина ускоро не буде примила војну помоћ, она је за нас изгубљеиа. Ми би је врло радо помогли али нисмо у могућности.

На видику Сфинге

ТЕЧЕ ВОДА, ТЕЧЕ... г Вашингтон, јуна. — РуЗвелт је почео да ради на томе да се британски парламент и лмерички конгрес, „уједине" 4 у једно тело. Очекује се Черчилово „Амин". •АОт к«| • САМО У СУПРОТНОМ ПРАВЦУ Еангкок, јуна. — Радови на поновној изградњи у петролејској области напредују врло брзо. Бурмански петролеј понова тече, само сада у супротном правцу. У СТРАХА СУ ВЕЛИКЕ | ОЧИ Рио де Жанерио, јуна. Прошле недеље примећена је „једна непријател>ска подморница" у луци Рио де Жанериа и то је изазвало панику. Одмах је дат знак за узбуну, а војни авиони узлетили су. Куће, које се налазе на обали, евакуисане су. Две ноћи рефлектори су претраживали луку. Најзад је пронађсна „подморница". [Го је уствари био коњски леш који је наиела вода.

— Не гледа) тамо, 1 дрско ироничан изглед!

>ми1 Од пре

неколико

дана, она има

У лоследњем тренутку Ричи избија на чело и иоси „шнур".

За њихове заслуге око организо вања пуча, гснерали Симовић и Мирковић одликовани су висо ким орденом ЧИЗМЕ V РЕДА

Фантастичан мост

Нови ренорд на помолу Лондон, јуиа. — Осма бритаи-

Г У последње време успело Је савезницима да саграде моет: 'ДмерикЈ—Енглеска.

ска армија налази се у »повлачењу« првма Египту. Темпо |е страховито велики и у Лондоиу с нестрпљењем очекују крајње розултатв. Нв помолу је нови рекорд у »успешном повлачењу«. Иаи> им „Дејлн Мел" јавља да је бригански министар пољопривреде позвпо све сопственике коња да своје животиње побиЈу, с обзиром на оскудицу сточне хране. Сад испало да су коњи криви што нема довољпо сточие хране, а за гуОитак топаже трговачког бродовља, „колај работа",

Нова одлиновања