Bodljikavo prase

ПОШТАРИНА ПЛАћЕНА X СОТОВУ.

ИЗЛАЗИ СУБОГОМ

БЕОГРАД, СУБОТА, 18 ЈУЛИ 1942

Уредннштво и Адмнннстрацнја Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРАК 3.— ДИНАРА Претплату лрнма „Преса" за продаЈу новнна и часописа, Београд, ВлаЈковићева 8. Претплата, тромесечно 36 дин., полугодишње 72 годишње 144 динара.

ЕНГЛЕЗИ СУ ИПАК ОТВОРИЛИ ДРУГИ ФРОНТ - НА ПДПИРУ

' Канро, Јула. — Због велике врућине, која Је завладала у Каиру, команда »југословенских армија« једним декретом из Лондона хитно је премештена из Каира

на Балкан — радиотелеграфским путем. Овом досетљивом акцијом Енглезима је, ипак, и поред свих тешкоћа, успело да остваре други фронт — па макар на папиру.

УДДРИО ЧЕЛИК НД КАМЕН КуЈбишев, Јула. Велико изненађење учинила ј е на нашег Тимошенка — нова непријатељска офанзива у базену Дона. Ми смо тврд камен — али ударио челик, па меље камен.

— Видите, шта Је с овим апаратом. Нешто ниЈе у реду. Чим га отворим, говори о енглеским поразима. — Има ли ту некаква грешка, можда! — Има, господине. — Где1 — У енглескоЈ воЈсци.

КУД ЋЕ ИВЕР ОД КЛАДЕ Капштат, јула. — Чувени црначки пророк из Јужне Африке, Бир Хахеим, дао је дописнику »Јунајтед преса« који посматра из Јужне Африке битку у СеверноЈ Африци, овај пророчки интервју: — Ништа не^е бити од победе, ако не ангажуЈ - ете Деголисте. Према мојим сновима, ваша победа мора да се рекламира под овом девизом: — До последњег Деголијсте! — Па зар ми да копира-

мо енглеску девизу »до последњег Фрнцуза«? На то му је пророчки Бир Хахеим добацио: — Ви сте потомци Енглеза, а ивер од кладе далеко не пада! НЕМА ВРДАЊА Москва, јула. — »Краснаја звезда« доноси: Наша »успешна повлачења« од Минска до Вороњежа претвори^и смо сада у »успешне противнападе«. Истина је да смо се повукли али то је зато, да би се сконцентрисали и прибрали снаге за даље »успешне акције« у правцу Урала.

КАКО МУ ТО ДОЂЕ

писаћих машина не могу да нспоруче двеста хиљада писаћих машина, поручених за воЈску. Како се у Америци не може ни замислити победа без писа♦.их машина. то постоЈи мишљење, да Је победа далеко, као небо од земље.

СИТНИЦА

ДАЛА ИМ СЕ ПРИЛИКА „Њус Кроникл", јавља да се због оскудице мора да ограничи снабдевање чарапама. Енглескиње морају се по сваку цену одрећи чарапа за време летњих месеци, пошто иначе за идућу зиму неће бити уопште чарапа. Како су до сада енглеске леди из досаде штрикале чарапе за партизане, а отпала им је ова потреба, то им се пружила прилика да плету чарапе за себе саме.

Чунгкинг, јула. — Чангкајшек је у своме последњем говору изјавио следеће: — Ја сам се погодио да добијем доларе и вучем батине и то једна порција батина и три порције долара а у пракси је пало три порције батина а пола порције долара.

ЧЕРЧИЛ: Хајде. Сфинго пом ози и ти. ЕГИПАТ: Хвала, Ја не желим да правим друштво оним лаковерним, коЈи повероваше у твоје приче.

Каиро, јула. — Овде је огромна маса народа окупљена по улицама и бучно манифестује од одушевљења. Кад види Енглеза маса громко пева: „Далеко вам лепа кућа" и „Срећан пут!" Чудновато је само то да се Енглезима ове песме не допадају. 1

Лондон, јула — »РаЈтер« Јавља: У досадашњим »успешним« операциЈама на Пацифику ми смо изгубили свега 90% гуме. А ресто од 10*/» бике нам довољно аа ткниска лоптв.

РУЗВЕЛТ ВРХОВНИ Вашингтон, јула. — Мајор Елиот предложио је Франклина Делано Рузвелта за врховног команданта свих нација у табору Англосакса. Јер Рузвелт поседује сва својства потребна за такав задатак. Он одлично подваљује, велики је хушкач, има врло развијену машту, грандоман је, без скрупула, а хуманост је бацио у море.

ДАЛЕКО КАО НЕБО ОД ЗЕМЉЕ ЊуЈорк, Јула. — »КолумбиЈа« радио донео Је вест да фабрике

ЏОН БУЛ СЕ СПАСАВА