Bodljikavo prase

пошиеинА ппат»ша х готовх

ИЗЛАЗИ СУВОТОМ

Уредништво п Адмииистраци|« Београд, Косовска 39/111

ПРИМЕРАК 3— ДИНАРА Претплату лрима »Првса* аа прода|у новина и часописа, Баоград, ВлајковиКева •. Претплата, тромесечно 36-— дии, полугодишње 72.—, годишње 144 динара.

АМЕРИЧКЕ ШТАМПАРСКЕ ГРЕШКЕ

БЕОГРАД, СУБОТА, 26 ДЕЦЕМБРА 1942

шат12:агжа& ,Т1ШЖ>т ЛШгЛШМшашии'.- .■изгт^ј-чрј _ БРОЈ 97 — ГОД. И.

Вашингтон, децембра. — Пово-

дом годишњице рата са Јапаном у цело] Америци наређено Је, да се повуку све брошуре и књиге

СТАЉИН ЈЕ ПОСТАО ДОКТОР

НАЈБОЉА ПИЋА Лондон, децембра. — У лондонској штампи објављеиа Је новогодишња посланица бискупа од Јорка, у коЈоЈ се упозорава на претерану употребу вискиЈа, од чега долазе ружичасти снови и гадан мамурлук. Као најбоље он препоручуЈе употребу одпичног пика, коЈе фабрикуЈе енглески генерапштаб под марком: »Денкерк-ДиЈеп«, и остала опробана пића, која су горка, али не опијаЈу.

СТАЉИН МАЈСКОМ: — Шта ће мн ево! Јесам ли ја тебе за то овде поставио?

МЕСТО КАПЉИЦА

Калкута, децембра. — Венерал Вавел Је добио наредбу из Лондона да тешком болеснику из Чунг-Кинга да инјекцију. Зато се Вавел труди да из извора Брамалутре направи неку водицу која

ће се под фирмом »бирманских капљица« давати Кинезима, сваки месец дана по капљицу. Изгледа да Је овај лек потпуно неефикасан јер Је болеснику све горе.

ХОЋЕШ, НЕЋЕШ, МОРАШ...

ЗАБУНА

—. До ђавола, Ја сам мислир, да оваЈ пасује и да може отворити сва врата.

кључ

ЗБОГБИЛАНСА Каиро, децембра. — Напори ђенерала Александера у Африци имају за циљ да смањи огроман дефицит за 1943 годину, пошто се сад мора да закључују годишњи рачуни и прави биланс.

ПРОГУТАЛИ КНЕДЛУ Алжир, децембра. — Иако су грмели против Дарлана, Енглези су морали, на захтев свога госе Рузвелта, да га приме. До душе то није ишло баш тако лако. Кнедла је била велика и опора па су морали добро да је залију џином и вискијем па је некако прогуташе.

ПРОТЕСТ »ДОБРОВОЉАЦА« Алжир, децембра. — Добровољци из Синг-Синга и других казнених завода Уније упутили су протест ђенералу Ајзенхауеру, коЈи гласи: — Нас су позвали у афричку експедициЈу да се усавршимо у пуцању на Арапе и Бербере а сада видимо да се овде ратуЈе и гине. Нисмо се тако погодили. НОВА ТУМАЧЕЊА Фее, децембра. — У знак велике ослободилачке акције, Американци су ставили »под заштиту« многе угледне личности. Да би заштитници били сигурнији, на прозорима су стављене решетке и на вратима катанци. Ово је урађено у духу »Атлантске повеље«, према којој сваки народ има право на слободу ако сецује на америчку карту.

Оран, децембра. — Генерал Жиро позван је од стране Ајзенхауера да игра на жици, заједно са Дарланом. Жиро се на оваЈ позив много увредио и прекинуо \

везе са Американцима, надаЈући се да ће жица пући. Генерал АЈзенхауер Је на оааЈ протест затегао жицу још више и рачуна са сигурношћу да Жиро мора на њоЈ заиграти.

— Гадан свет! Толико му праха бацамо у очи па илак све види.

ИВЕР ОТИШАО ДАЉЕ ОД КЛАДЕ Лондон, децембра. — На последњој седници Доњег дома, лорд Емери одрекао со свога сина Џона Емери-а, који се не слаже са Черчиловом владом, па ни са својим рођеним оцем. Лорд Емери Ј*е љутито узвикнуо: — Шта &е ми син, који Мисли својом главомЈ

у коЈима је певана славопоЈка америчкој флоти са лирским песмама »Јапан Ђемо тући за педесет дана«. Када су неки радознапи новинари питали у Бепој Куки за разпог овоЈ наредби, Рузвелт им Је брзо одговорио: — То Је била, господо, штампарска грешка. Бар ви, новинари, то најбоље разумете!

;,ТДЗМС 'НДТ10СЛЕД- , " н»од сеаници универзитетског сдветд уоксшорду издбрди ЗЕ стрлзин зд почдсног докторд.