Bodljikavo prase

ПОШТАГИКА ПЛАћЕНА У Г010ВУ

ушМШмХШ

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

Уредништво и администрација Београд, Косовсиа 39/111 ПРИМЕРАК 3.— ДИНАРА Претплату прима лПресао за прода|у иовина и часописа, Београд, ВпаЈковиЂева 8. Претппата, тромесечно 36.— дин., полугодишње 72.—, годишње 144 динара.

БЕОГРАД, СУБОТА 6 ФЕБРУАРА 1943 РУКОПИСИ СЕ ПЕИМАЈУ, П А ШТАМПАЈУ ИЛИ БАЦАЈУ

бро 1 бз — год. т.

СКУВАНА ЈЕ НОВА ЧОРБА

Казабпанка, јануара. — На »грандиозном« састанку измсђу Рузвелта и Черчила скувана је нова чорба под називом »офанзива 1943 године« уместо прошлогодишње, која се звала »други фронт«. Ова чорба је зачињена разним мирођијама за голицање апетита, а приликом справљања нарочито се пазило да се допадне главном потрошачу — Стаљину. Пошто су сви присутни генерапи, адмирали и остали »стручњаци за рат« опробали ову чорбу и констатовали да ће се моћи пласирати, одмах су закупљене целе стране огласа у америчким и енглеским листовима, јер без рекпаме бућкуриш се не продаје. НАШАО РЕЦЕПТ Лондон, фебруара — Антони Хдн, који је пронашао нову врсту .емпера за фрак, још није успео да пронађе начин како ке да реши кризу такозване југословенске владе, која се поређала по оној народној: три слике у дванаест реди. ПРАВЕ РАЖАЊ Москва, фебруара — Бољшевички спикер Лозовски много се љути на Американце што се хвале да су они привукли снаге са источног фронта и тако олакшали бољшевицима. Напротив, он тврди да су баш бољшевици привукли немачке снаге и тако поМогли у Африци. Док се они договоре ко је кога задужио, на фронту ке се изменити стање па ке остати вечна тајна ко је кога помогао. СТРАТЕГИЈСКЕ ПУКОТИНЕ Ораи, фебруара. — Из околине Орана извезена је велика количина цемента за малтерисање етратегијске пукотине, настале у Казабланки. Како овај цемент ниЈв доброг квалитета, пукотине зјапе и даље, чекајући да »Уједињене нације« пронађу неко друго средство за малтерисање.

УЗАЈАМНО ПОВЕРЕЊЕ!

— Друже Стаљине дођи у Казабланку да се договоримо. — Врло радо, драги џентлмени, али сањао сам ноћас Дарлана.

па ме нешто гуши.

СИГУРНО СРЕТСТВО Вашингтон, фебруара. — На тражење Ајзенхауера да му се хитно упути бродовље за снабдевање, пошто је иначе доведен у питање опстанак афричке експедиције Американаца, Нокс Је послао следеЂи одговор: — За зада Вам шаљем фотографски снимак наше бивше морнарице. Задовољите се гледањем у њу пошто Ја друге флоте иемам на расположењу. Ја миспим да с еможете користити гледањем у слику а то Је и сигурно од подморница јер слика није конвоЈ. ТАБУЛА РАЗА Токио, фебруара — Док Рузвелт и његови доглавници направе план за поновно освајање источно-азиског фронта, од њихове флоте остаће само успомена. После борбе код острва Гренела од америчке флоте остале су само дереглије и неки болнички бродови а са њима се не може одбранити ни Аустралија а камо ли прећи у офанзиву. Зато је у Вашингтону престало блефирање са Соломонским острвима. СЕИРЕ Лондон, фебруара. — Сви лондонски листови објавили су јапанске извештаје о пропасти америчке флоте код Соломонских острва. Пошто Американци не јављају ни речи о борби код Гренела, Енглези су пожурили да објаве ову вест да би мало сеирили пред Рузвелтом. Нема шта, баш искрени савезници! РИВАЛИ СЕ СПОРАЗУМЕВАЈУ Казабланка, јануара. Као најважнији акт доласка Рузвелта у Африку сматра се да је сликање са Черчилом, Голом и Жироом. После овог сликања Американац Ајзенхауер и Енглез Александер окренули су крајцарице, да виде на коме је афричко царство.

— Ја те волем... мапо... сувише, нажалост.

НА ДОБРУ АДРЕСУ Чикаго, фебруара. — Овде је боравио »велики југословенски државник« бан Шубашић и том приликом покушао да закрпи поцепану »југословенску идеју«. И поред добре глуме и мајмунисања, једини слушаоци били су му чикашки гангстери, који су му на крају честитали овим речима: — Што не дођосте да нас поучите раније, где би нам крај био!

— Јели ово пут н Беолин