Bodljikavo prase

4

Страна 2

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

Број 80

СПОЉНИ ПРЕГЛЕД Комунизам има трења - зато сад и фирму мења

Са ратишта ништа ново, затишје и мир Али то се само гноји испод коже чир И кад букне овог лета притајени жар Сви ће онда јасно видет' у чему је ствар Комунизам веђ издише, судни му је час Ни са које неће стране да му дође спас А Европа сложна стоји к'о гранитна хрид Разлупаће свако главу ко дирне у зид А ортаци англосакси и не мисле то На приче се своди њино ратовање сво Ал' да сами пример дају и пођу у бој Од руке им слабо иде, такав је то со) У те лажи не верује никад човек здрав Осим таквих којим сврака попи мозак сав Енглези су сви за борбу а тако и Уса Али само док потраје и последњег Руса.

Стаљин хтео свом ортаку да направи ћеф Па је зато с Коминтерном направио блеф Ал' Је цео овај посо — изведеи на зор Па блеферски овај метак био фишек ^ор Јер да у ту лаж верује нико није луд КурЈак често длаку мења али никад ћуд Крмуиизам догод живи бике крвав грч КоЈи свету и култури увек прави врч Ал' му сада одзвонио дванајести сат Иако Је Рузвелт посто чак Стал>ину брат А брудершафт с Молотовим пио Је и Форд А Стаљин ће можда постат и енглескил орд Али све то мало вреди злочину Је краЈ Јер Европа цела виде бољшевички »рај« Док је злочин у Катину показао још Да је систем комуниста и свиреп и лош Културно се човечанство згрозило над тим Са свих страна глас се ори: Сад сиктерс са њим.

ПОСЛЕДЊИ ВАПАЈ Чунг-Кинг, јуна. —• После одлучног ударца Јапанаца према Чунг-Кннгу, упутио је Чанг-Кај-Шек очајан апел за помоћ на Рузвелта: — Сад ил' никад. Рузвелтовог секретара секретар одговорио им је: — Ол рајт! Помоћ стиже кроз етер. Претседник је одлучио да три дана врши пропаганду за вас преко америчког радија. Ако вам то није доста, ви тражите да се продуже радио-емисије.

1 ИЗРАЗИТЕ ЖЕЉЕ I Амерички „Сандеј Диспеч" до носи, да Сједињене америчке државе признају још само небе*. ске границе. Границе у Антантику још је-« дино су изузетак, пошто га на то присиљавају подморнице.

АМЕРИЧКО аБЛАГОСТАЊЕз , Један турски новинар описуја своја утиска са пута гто У. ; С. А., где је обишао америчке фабрике. Он описује нарочито жалосне мере, које су уведене, као на пример, отискивање прстију и прегледање џепова. Велико поверење влада у овој земљи »благостања«. НЕ ПОМАЖЕ АПОТЕКА Лондонски »Дејли Експрес« пише плашљиво: Идемо у сусрет катастрофи, ако не будемо про* нашли неко сретство против подморница. Главно сретство Енглеске »Секрет сервис« овај пут је капитулирао. Овој бољки нема лека не помаже апотека.

ВОЈСКА ЗА МУСТРУ Вашингтон, јуна. — Амерички часопис »Тајмс« доноси извештај о аеродроА.у Селфриџфилд у Мичигену где влада идеална војничка дисциплина. Један наред-. ник је купио нов луксузан ауто И моторни чамац док су многи ®фицири покуповали виле и палате од новца којим су подмики* вани. Када је дара прешла меру, пошто је командант убио једног, црначког војника, без икаквог разгога — истражна комисија гледаће да заташка ствар.

НИШТА БЕЗ ПРОФИТА Њујорк, јуна. — Све трговине живином и рибом у Њујорку затворене су, јер власници ових трговина нису задовољни одређеним максимираним ценама, пошто Је профит слаб. Како је ова трговина у јесрејским рукама, њихов претставник дошао је у Контролну станицу да изјави: — Ми не можемо да радимо без профита, бар да буде дупла зарада, овако морамо да затворимо врат«.

I ПРЕШАО У ХУМОРИСТЕ 1 Сидне], јуна. — Познати амернчки тркач Мак Артур дао је поводои годишњег пада Филипинске тврђаве Кореџидор једну изјаву која је толико шаљива да је овај ђенерал назват „краљ сиеха" па је већ добио понуде од 24 филмске компаније да заиени Харолд Лојда као протагониста комичних улога.

Борба за идеале 9

ДОК СЕ ДОГОВОРЕ Лондон, јуна. — Черчил је изјавио по повратку из Вашингтона да се он и Рузвелт још нису договорили које је ратиште важније зато ће Стаљин морати да причека кдруги фронт« јер акција у Европи не^е бити »онако замашна« као што се веровало у Казабланци. , ПРВА ПОБЕДА Лима, Јуна. — У држави Перу закопистили су се амерички житни агенти који су сами јевреји па зато Је на њујоршкој берзи бучно прослављена ова прва победа. До душе Перуанци плаћају своЈ рођени хлеб дупло скупље •ли ваљда и јевреји треба нешто Ш мрадо.

— Реци Черчиле, где се налази Енглеска! — У устима Америке, господине учитељу.

ЗА »СЛОБОДУ И ДЕМОКРАТИЈУ« Лондон, јуна. — У Доњем До-^' му признао Је микистар колони|а Стенли да су неки Енглези, ,^оЈи су били кандидати за државне саветнике на Цејлону, морали да буду најурени зато што су у смислу освештених енглеских принципа примапи мито и ушли у разие афере. •

Рузвелт |е изјавио: — Ради се о иајвећим тековинама човечанства: о части, правди и човечности.

ГАНГСТЕРИМА За методе злочиначке Нашли ново тле Мећу барут у играчке Раде ствари зле Да крвави ласо крено Нека гину деца, жене.

9