Bodljikavo prase

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

СП О N и У ЛОНДОНУ ВЕЋ УЗДИШУ -

Енглези псчешг да се мнаго хвале Па се и шепуре као беле лале Кажу да одбрана сумарене меље Ал у (твари то су само лепе жеље Јер хиљаде тона сваког дана тоне Зато се бродови од пловидбе клоне А каг.а не плове нема ни ризика Зато је и била радост и повика Ал' опет се шалне и призна кроз зуб. Да »штукс« цистерне и бродове лубе И да штета расте а лзђа све мање Пз на мору није ружичасто стање Довоз је све мањи и морнара нема Па је сад ортаке ухватила тр^ма Јер без сђлоте они не могу да зину Зато се са правом сутрашњице брину.

Мудрост у Кентербери-у

Сзи лрсроци после Хрхс.Гзде узек посла иста Очи мутне, стазе уске Па лутају као гуске Дл' још увех гаје наду ~з ће нзки праву уа.-"у

' Ако нас бољшевизам зб иља једнога дана угрози! Тада ћемо се молити пр отив њега.

ПРЕГЛЕД ПОДМОРНИЦЕ МОРА БРИШУ

Покварена многа енглвска уЈдурма Сад је већ слободна и држава Бурма И Кина прогледа и отвори ечм А Индија цела за слободу еночи Па и Филипини одахнуше мало До туђе управе мало им је стало Зато англосаски ортаци су бесни Азиски сокаци постали су тесни А на Пацифику не могу да макну Чим се напред крену, одмах се спотакну Мак Артур се жури као неки ветар Напредује дневно он по милиметар Ако тако »жури« за година триста Ситуација ће бити увек иста Ал се Ангпосакси ни мало не брину Јер Мак Артур њихов првак за брзину.

Кад постоЈе лична уверења И о свету сасвим стручна мнења Не помажу нн свађе ни трења Ал' када се овај програм мења Људи онда лажу без призрења '1 на крају кажу: »До виђења!«

■ж

ПРЕ1ЛЕ Ц С Т Р А Н Е ШТАМПЕ

КО Т)Е КОГА1 Стокхолм, августа. — Међу ор тацима је дивна слога па зато стадно! вуку клипка. Черчил хоће да'гтодвали Стаљииу, а Рузвелт Черчилу. Стаљин се пак са своје стране труди да подвали обојици. ПАРЛАМЕНТАРИЗАМ У ДОЊЕМ ДОМУ Амстердам, августа. — Из Лондона јављају да је у Доњем Дому дошло до туче између капетана Алекса Канингема-Реда и командера Локера Лампсона. Обојица су чланови Доњег Дома и каз лрааи претставиици енглеске демократије и парламентаризма они су се кочијашки потукли. Лампсон је добио грдну чворугу иа темену и сада се тужи..

ПРОБАЈУ ТЕРЕН Рабат, августа. — Тек сада се сазнаје да |е прнликом састанка у Казаблании Рузвелт пито, онако испод жита, да ли <>и марокански султан пристао да прими протекторат Америке. ОбеЂавана су златна брда али под условом да сз то држн у тајности од Жироа. Није њима стало до Марока већ хоке само да помогну Жироу. НЕКА ГРЕШКА Лондон, августа. — Таман су се Енглези похвалили да су пронашли мелем против подморница, кад статистика изнесе да Је за четири недеље потопљено скоро милиои тона. Биће да Је била нека грешка!

Савезничка обећања Москва, августа. — Совјетски лист >>Правда« донео је листу на којој се чалази списак обећања Рузвелга и Черчила. На крају се констатује да су сва ова обећања остала само обећања и да совјетска војска ве^ две године на свој'ој грбачи сноси сав терет рата. Зато »Правда« предлаже да се поновно тражи списак обећања од савезника, да би се видело Ј - есу ли ова обеКаМ>а сасвим избледела или ће остати обе^ања.

САВЕЗНИЧКИ ТЕРЦЕТ Лондон, августа. — Пошто на досадањим састанцима није учествовао Стаљин, лредвиђен Је нови састанаи Черчипа и Рузвелта на коме треба да присуствује и Стаљин. Главни разлог овог састанка |е убеђивање Стаљина да већ постоЈи други фронт, пошто Бурђијанац сматра да постоји само »ерзац« другог фронта. БЛАГО СЛЕПЦИМА Њујорк, јула. — Неколико лекара повратили су вид једном америчком слепцу по имену Нокс. Кад јо видео, шта се око њега дешава и како пали јапанско сунце, замолио је лекаре да га поврате у стање у коме је био, да му не би испале очи.

— Нисам Ја ирие што ми цриве стоЈо на путу.

НЕИОМ СЕ ПРЕСИПА, А НЕКОМ ПРЕСУШИЛО ЊуЈорк, аагуста. — После чланка енглеског новинара Саундерса објављеног у »Н>ус Крониклу« одговорио му је амерички . фабрикант ратног материјал« Самуило ДиЈамант у »Н>у|орк Посту«! — Истина Је да имамо аелику зараду, а то смо постигли нашим трудом и напором да рат започне. Није то био лак посао, него напротив врло дуготрајан и напоран. Сада Је лраво да направимо добар профит. А што радници тешко жиое и штрајкуЈу то |о њихова судбина. Нека се боре. Ми смо се борили да нама буде доСро, а они нека буду среНни што смо их упослили у ратноЈ иидустриЈи. Иначо да ниЈо рата не би за њих било никаквог посла. Спе аише уаиђам да не вроди никог помагати и дати му милости-

н>у јер одмах постано безобразан. # г1осле овога чланка радници из његових фабрика много су се захвалили господину Дијаманту на његовом хуманом ратном послу. ПРОМАШИО БЛЕФ Техеран, Јула. — У лерсиској простоници олада глад па веК неколико недеља трају нереди. Америклнци су хтели да умире народ. Зато натоваре неколико камиона џаковима на коЈима јо писало »жито из Америке« и ове камионо протераше кроз цолу варош. Наравно, на сваком камиону су били митраљози. Међутим, у ЈедноЈ улици изгладноли Перси|анци навале на кола и заузму. Али у џакопима ни|е било жито, вок слама. Нова храна за енглерко »штиКоникек.

ОТРЕЗНИЛИ СБ Вашингтон, августа. — Кордеп Хап Је изЈавио да не треба гајити претеран оптимизам у погледу краја рата пошто још има да буде: Вуце ки*о1 ^ РАСКИНУТ БРАК Сидне], августа. — Дуг и срећан брак између великих аустраАиских листова и ЈЈондона разведен је на штету Лондона. По• што се веН пре дужег времена појавио нови заводник Вашингтон, брак је напукао док се није сасвим распао и тако сада Аустралија слуша сугестије Вашингтона. Ускоро се очекуЈе да ће битц склопљен брак са новим завод ником. НАРАВОУЧЕНИЈЕ

У

пРво ТТОБЕЛИТИ Л ОНЦА те< тп/гоеп-

л —<