Bodljikavo prase

водљктлгз Г1РЛСХ

СПОЛзНИ ПРЕГЛЕД

МЕСТО ИНВАЗИЈА РАТНД-СВУДА БЛЕФА ЗВЕЧЕ НЛАТНА

Кроз радио грм« *ести с (пзип прши Нмшта не остаде од тог Твхе.ран« Запуд бнле ноте и толнке шстн»о Инвазије нема, ал се чу|у претњ« Енглези и Јснки да бруку освете Бомбардују децу и малнма прето На државе мале осуше плотуне Али не топовске, всћ рсчнма 6у»в Па издају трамсе, од тог се не стндв И да приђу њима, желсли 6н приде Да жртвују себе и с Москвом со здруже И да бољшевмзму ко робозк служе У пропаст и беду све народе журе № другн фронт лажни тако забашуре Ал народи мали сада гласно кажу Блефови и лажи вмше ие ломажу Ко |е Лондон слушо уредио чворка Судбина му бнла чемерна и горкз Зато Лондон џабе данас зубе тупи Нико не верује — он ће да уЦути Ствар ]е сада јасна, све су само спретио И Черчил и Руззелт фарбају без чете. ❖ На мстоку грми, фронт |е у пламеиу Стаљин ишчашио руку у рамену Из све снаге зато, мучи се и зноЈи Ал Есрола више њега се не боји Узалуд крвави и резерве трсши Изгледм за њега све више су паши

Сумњива рефека

Черчнл; Све ми изгледа да ћете в«с дво]ица да ме » радше.

Ј*р иемачка воЈска ихммч« шж цсла А њему остају згаришта и села Кигде живо д/шс, цео свст се снпања Сит је он до гуше тога »благостзња« А» јсврејин влада и да тлачи чизма Тако је напичје лудог бољшевизма Д* у рагу губи, Стап.ин |асно види Ал да јаано призна брани сс и сг«<ди Хтео би да зграби он Еаролу целу Н да је претвори у гробну парцелу Зато крв пролива, свуда гробља ствара Дл то је све рачун, бра1\о без крчмара И на крају биће на рачуну тачка Залуд толка гробља, пустхња и пљачка. Ф Тамо код Нетуиа и иа вр1 Касина О јтзцн још пузе као нека стрина Ни напред нк натраг, као кост у грлу Дсшли су у кризу опасну и врлу Немци су постчгли оно што су хтели Енгпези су ватру цсцр^ Рима јелм Па иако прођу, за »нх биђе касно Све су промашили то се види јгсно До Брекера доћи. то су сновм билм А они се испод Рима залепилм По гдине прођг иако се зевзече Чим се маг.о макну кго јгре врче Види се да њнма не лежи та ропа Свуд их Немци воште као неког вола.

ПОСЛ ЕДЊЕ

В Е С Т И

ЈОЈ, КАКО ТО« Лоидон, фебруар. — Е»»ртески војни стручњаци ударили у чуђење због све Бе■Ких ваздушних губитака над Немачком. Изгледа да су они и овдо јочекивали неку оклапину. ПРОГРЕШИЛИ ЗА ДВА МЕСЕЦА Палермо, фебруара. — Ђенерал Александар се правда за неуспехе код Нетуна да је он хтео да направм Априг.и-ли, али Је погрошио за два мссеца зато сада мора да сачека гпркл да би поново агузео Априлију. БАКСУЗ МЕСТО Напуљ, фебруара. — Англоамериканци су после шестомесечних испитивања утордили да јв Монте Касино баксуз, зато су одвучили да га млну. Изабран је одбор од три члана «оји Ке да потражи мекше место. Спи^ралш Три ортака сад се труде Малу Финску да запуде Па ЈоЈ соле памет! А њоЈ смета. ова шала Па им свима велм: хвала! Нећу иа селамет!

Код Нетуна и АнциЈа Ко рак иде инвазија Десио се квар Место да се напред креке Карта да поспужи не4.е Упрскали ствар!

ОТКАЗ У НЕВРЕМЕ Лондон, фебрувра. — Пошто је Тито улрскао са сво јом акцијом, Сити му је з»творио касе и то иин уд»рио намет на вилајет г»а Т Р» жи од српске сиротиња злато. Дакле Титов је програм: крв и злато. Није о»: џабе био у Лвпоглави. Ислекао Је оосао.

Мрка иапа

Савремена лира ДРУГИ ФРОНТ » У Европу ми би уфли Ал' нема улаз Други фронт је увенуо Убио га мраз. ♦ Пронашли смо путе иове Ту је улаз фрзј Кроз радмо осваЈамо То је прави рај. ♦ ЕммсиЈе ко пам слуша Видео Је век Да Је много лакше прмчат Нег' заиста прећ!

Очи мN вобелеом чека |уки 1911 годиау.

сшртешЈиампе, Аиерички лист „Уорлд" (Свет) доноси да је у Техерану отворена америчка амбасада. Лист сматра да је то врло потребно пошто на Оријенту има нафте и других сировина са којима се може нзправити велики посао. Код Американаца срце је у џепу и све мсре на доларски кантар. Финскн лист „Суоми захвал>ује Америци на старању и саветима, али потсећа да је баш Америка пре три године надала иајвећу галаму када је Голијат (Москва) напала малога Дзвида. Међутим сада Американци пома*у Голијата против малог? Давида. Или су променили укус вли данас имаЈу друге иитсресе. * Тајлендска штампа коментарвше нове британске неуспехе у Бурми па вели да свака енглеска офанзива личн на оиу песму: „Ала неће кобила да крсће".

6пиЦ*&лш Стаљину се воЈска скуцка Од Нсезла па да Луцка Крати му се ве« У мочваре он Је зашо Па ни там кијг мшо Мртвој глави лек! * Ништа иема |ш од Бурме Не помажу ту ујдурме Нити лаж ил хват Зато Лондон бригу брине Неђе Екглез баш да гмне Ке пскја му рат1 ж 9 Зсп&нетиа Зашто ми тн дошао Натраг иде а рак нијс Ноге има а траг криЈе Крокодилске сузе ли|е А не воли да се бије. (еацЈнЗ)

0КЛИЗНУ0 СЕ Сиднеј, фебрувр. — МакАртур се понова оклизнуо код маршалских острва и пао — на леђа. Нагазио је, изгледа на кору од банана1 Придржи, Ваго...!

РУЗПЕЛТ: Чи1М мн са да |ош нсКе д* оадне.

досадан народ Лондон, фебруара. — АнтонМ Идн је изЈавмо у Доњем Дому да су се Енглези гадно разочаралм у Пољскс. Неки досадан народ. Зато су одлучилм да оставе Стаљмну целу Пољску. бау-бау ГмКралтар. фебруара. — Пошто не импонује аојнички, Енглеска плвши неутралне и мале држвва и стално виче: бау-бау1 Алч св они не плаше већ свм одгоаарау: Иш, не праши. / ;ош ноју годину Калкута, фебруар. — Мар шал Вавел је изјавио претстарницима Чунг г Кинга да св боре без ору>цја још коју годину а он ^е дотле ослободити бурмански пут. изборно обећање Втттоџ, фебруара — Рудврлг је у паследњен разгоаору „крај чамчна" изјавио ца ће, као по трери цуа- Оуде изабран, ослоОодиги Амерцку Њу-Дила са којим миспи да усрећи друге ков тчнелте. и то су базе Лондон, фебруара. — На рротест енглеских жецскнх удружења због запостављања енгЈЈеских жена од стране амернчких војника, лорд Бивербрук је одговорио да они на то имају право јер су се Енгле-зи обавезалџ да ћв нм уступитјј базе у Енглес^ој. Главн!- уредник: Теодор ДокиК Влвсник и издавач: вПросветна за|с дннца« а. д. Тслефон редокције: 25-681. Штампа »ЛУЧА«, Београд, Крлк »нце Наталије бр. 100.