Bogoslovlje

Назив цркве, Маркова Црква, и црквени храм, Св. Дпмптрије, упућује нас, чннп нам се, на Марков Манастнр код Скопља, који je, као што je познато, такође посвећен Св. Дшштрпју. Нажалост, историја Марковог Манастнра код Скопља веома je таына 1 . Изгледа нам вероватна *да су калуђерп Марковог Манастпра код Скошьа, у непознато време, дошли у Колубару и ту основали данашњу Маркову Цркву, коју су, за спомен на свој стари манастпр, назвали женим данашњпм пменом и посветили св. Димитрпју 2 . Споменућемо и то, да се за Колубару зна да пма досељенпка и из Старе Србије и Маћедоније 3 .

ђорђе Cn. Радојичић.

НАРОДНОСТ СТАРО-ЦРКВЕНОСЛОВЕНСКОГ ЈЕЗИКА.

(Наставак).

Наведене језпчне особцне говоре и о везама Јужних Словена са источним и Западним Словенима. сведоче о томе, да им ce Hiije лако било пздвајати од својих сродника за време велике сеобе народа. Неточна трупа Јужних Словена чува у свом изговору трајне везе са Русима, као што чува своје везе са Западним Словенством код Карпата трупа з’екавских дпалеката. Још и данас Срои у Црној Гори имају речи, које употребљавају у истом емпелу пољскп »Гураљи« у Татрама 4 . Например : рипа, глфа {- плоча), ватра, watra ; чудитп се, cudowat’ siç, вјере ми, wiera (пољск. wiara); скапати (издахнути), skapal ; заљубити, zalubiti 5 ; струга, striga ; каменица (издубљење у камепу), kamienice ; бисаги (врећа), bisagi ; урда (овчи сир), liurda 6 . Вероватио, да су прва и друга трупа Словена, које су продирале са Истока, долином Мораве и Дрине на југ, и мало

1 Л. Мир кови h и Ж. Тат и ћ, Марков Манастир 1925, 4. Без пкакве je научне вредности посање Чед. МарјановиЋа о Марковой Манастиру (Српски споменпци у новој Србији I ; Марков Манастир, 1914).

2 Када су калуђерп манастира Раванице обновили порушени манастпр Врдник, чија je црква била посвећена Св. Јовану Крститељу, за спомен на Раваппцу, посветили су цркву Вазне с е њ у (Влад. Р. Пе т к о в и h, Манастир Раваница 1922,. 10 и тамо наведена литература)

3 Jbу б. Павл о в π h па н. м. 484.

4 G. Smolski. Gwara Tatrzanska. Warszawa 1911

5 Telmajer. Xa skalnem Podhalu, 4.

6 L. Malinowski. О niektorych wyrazach ludowich polskich. Rozprawy i sprawozdan. wydzialu filolog. Umiejet. Serya 11, t. 2. Krakow 1893. Д. П. Джуровпчъ, Къ вопросу о происхождении имепъ славянскпхъ народовъ. Варшава 1913. г.

280

Богословље