Bogoslovlje

To је била, у главном, поука Исусова народу и ученицима на гори, то је била суштина његова учења уопште. Ту његову науку прихватили су после њега његови ученици, раширили су је по свету и, слично своме Учутељу, запечатили су је својом крвљу. Та наука преобразила је свет, на њој почивају столећа и она ће увек загревати, тешити, храбрити, снажити и уздизати срца љрдска, јер су речи што их је људима изговорио Исус, дух и живот (Job. 6, 63 ), речи Учитеља који је говорио као онај који власт има, ане као обични, земаљски учитељи.

Д. Стефановнћ.

Dr.

Д. ГРДАНИЧКИ:

Мисли О. Јована Кронштатског о свештенству

ПОВОДОМ ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ОД ЊЕГОВЕ СМРТИ Било је свагда и сада има, у свету и усред сујета његових, живих слугу Христових, јереја, носилаца светлости и светих молитвеника у име Исусово. Они су то Св е т о С е м е (Ис. VI. 3D стабло света. ИгуменЂ Ти.хонђ сввтое, внсокое служеше iepea Божјн мјринина и монаха. доброволвное мученичество. с. 92. (Свршетак)

С вештеник као вршилац богослужења

Служење Господуу храму, кадсе оно врши срдачно, са живом вером и побожношћу, — извор је радости и среће за наше душе. Тако, вршећи богослужење, тајне, молитве, побожан свештеник налази у самом свом послу највећу насладу и срећу. Мене испуњује радошћу и дира до суза тај дух свете љубави према целом човечанству који се показује у свима молитвама, благодарењима, песмама и читањима при богослужењу наше Православне Цркве. О, какав треба да буде свештеник, орган ове божанске, небесне мајке која се са таквом љубављу непрестано брине о свој својој деци, од цара па до земљорадника, од јерархије па до најнижег клира црквеног, молећи се

212

Богословље