Bogoslovlje

§ 5. ИСКЉУЧЕЊЕ ИЗ МАНАСТИРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ.

Искључење се врши као дисциплинарно-казнена мера на темељу постојања довољних и важних разлога, било због тешких спољашњих преступа против општих црквених одредаба, државних законских прописа изданих у предмету манастира и монаха или правила манастирског устава било због помањкања верског духа било пак због неподобности за вршење прописа, који регулишу живот монаха. Право искључења једнога брата из манастирске заједнице припада искључиво настојатељу дотичног манастира, који ово право врши без икаква ограниченна од стране манастирског братства и надлежног епископа, пошто дисциплинарно -казнени акт искључења не подлежи потврди више црквене инстанције. 1 О деликтима који повлаче за собом искључење из манастира, о дисциплинарно - казненом поступку и о казни искључења са последицама исте по осуђеног монаха биће говора у другом делу овог чланка у поглављима о деликтима, казнама и поступку. (Свршиће се).

Ф. Гранић

ЖИВОТ, КЊИЖЕВНИ РАД И МОРАЛНО-АСКЕТСКО УЧЕЊЕ СВ. НИЛА СИНАЈСКОГ

„Аскете то су светиљке у мраку незнања, то су зраци, који светле у тами“, .Лик правог аскете јесте лик најsehe ыоралне снаге, која je у стању да препороди човечанство“. (П. Пономаревъ, Догматичесшя основы христ. аскетизма, Казань, 1899г., стр. 188. и 189.).

ПРЕДГОВОР

Живот и рад св. Нила, аскете Синајског, припада другој половини IV и почетку V в., т. ј. оној епохи хришћанства, која се по броју и слави учитеља цркве с правом назива „з лa τηим веком хришћанске просвете“.

1 Cf. Nov. Justin. 100 сарр. 5 et 6 (а. 539).

200

Богословље