Branič

608

б р а н и ч.

број 19,

42-ог свога пословнлка, искатн, ако нужно буде, од дотнчног миниотра акта, која се на жалбени предмет одноее. * Четврта међународна конференција друштава ,,Црвенога Крста" састала ее у Карлсруе 10. Септембра. Заступљене биле су све европске државе; а од ваневропских Јапан; северо-америчке сједпн.ене државе, Аргентннска ренублика и Перу. Српско друштво Црвенога Крста застуиалп су г.г. Ђорђе С. Симић нредседник и г. Милан Ст, Марковић члан главног одбора у Београду; изасланик српске владе на конФерендији бпо је г. Др. Михаило Марковић начелник војпог санитета. Саветовања конФеренције трајала еу пет дана. Осим сиецнја.тних питања, већпна осталпх иптања бнла су ирнроде међународноправне. Нерешена су остала за еада нитања, која се тичу о потпори устаника, док нису нризнати као ратујућа странка; нитање о потпори у ратовима ваневропским п колонијатним, и иптање о помоћи у поморским ратовима.

Г. Драгутин Гођевац. сурадник на нашем листу, писар Касационога Суда у оставди, по положеном адвокатском исниту поставл.еп је за јавног правозастунника за варош Београд.

Распис награде. Право и државоеловнп Факултет будимпештанскога свеучилишта објављује, да ће у будућој наставној години наградити најбоље радове, којн ће обрадити следећа темата: !. просуђивање привиднпх ногодба са становништва нравне знаности п домаће јудикатуре; 2. теорија и повест доходарине ; 3. однонтај Хрватске п Славоније према Угарској по јавном нраву и ио повестном развоју овога; 4. конструисање појма преваре; о. нека се вазложп иовест законарства капнтуларија како је деловало иа право народно и нека се означе изворн грађ. капитуларија, ко.тнко су до нае сачувани.

власник: ^ • о v1 111.

одговорни уредник: у \лил ан рт. У*Л аркови"в јавш1 правозлступник.

ја -^тч -тгоЈ п ра &оаа-сш г| и н. тј- 0р

Штампарија задруге штампароких раденика. (Добрачина ул. бр. 18.) Београд.