Branič

и

ИЗЛАЗИ УРЕДНИШТВО: 1. 10. И 20 сваког меоеца. Н^| ш I | 11 | | Дубровачка улица број 18. з,сГ да,р,1а т;„,р,. о ш Ио I ™™ си За све друге вемље. 5 Фр. у вл. Н Ш Н Н в ШАЉУ СЕ УРЕДНИШТВУ. ЛИСТ ЗА ПРАВНЕ И ДРЖЗАБНШ НАУКЕ ОРГЛН УДРУЖЕБА ЈАВННХ ПРАВОЗАСТУПНИКА У СРВНЈН ГОДИНА IV. БЕОГРАД 20. НОВЕМБРА 1897. БРОЈ 6.

0 УПУТНИЦИ П0 НАРЕДБИ Француеко прзво: Одредба упутнице по наредби. — Њен облик. Законик од 1807. «= Наддежност. — Упутница на домицид. Битни састојци. — Разлика између упутнице и Менице. — Енглеско право: Ргошу88огу-по1е. Посредништво банкара. УпЈтниЦе на домицил. •— Немачко право : Закон од 184-8. — Оопствене или суве менице. — Асимилација упутнице са меницом Збрка као ресултат. — Видари и италијански нројекат. — Наше право: Законик од 1860. — Сопствена менвца. — Преимућство француског ааконодавства.

Економско кретање, које непрестанб расте од почетка XIX века, и које је једновремено развило трговински саобраћај, раширило је и границе правне науке. Данас је прошдо оно време, када се непокретна имовина сматрала као главни основ богаства једнога народа, данас се сматра и главну улогу богаства народног игра поглавито покретност, која циркулира у саобраћају. Трговина и индустрија променуле су свој дотадањи изглед, а трговачки свет није се могао више задовољити срествима кредита и саобраћаја, који су му били довољни до открића електрицитета, који преноси мисли, саопштава налоге, и паре, која преноси и људе и ствари. Од тада су се почели јаче развијати трговачки ефекти и учинили су знатан прогрес, а с њима морали су се изменити и знатан број одредаба, који су били основица трговачком праву. У овој материји извршена је истинска револуција законодавна. Од великог би интереса било критички оценити у материји трговачких ефеката промене учињене, но оне траже посебна испитивања и свака по наособ да се разматра, па тек онда би се могао донети суд о њима и заслузи њиховој, колика је сама по себи. Све је ово дужност науке, да са двоструком светлошћу економно-политичком и правном испита пажљиво и непристрасно у законодав-

ству трговачких ефеката, да контролише уведенб реформе и да суди о добивеним ресуЈтатима | да оцени стварне потребе и да уведе добре поправке, а да разгони заблуде и изналази праву истину. Но ми за сад нећемо улазити тако Далеко, може бити, да ћемо се вратити другом приликом, да о свему овом поведемо реч, али овде сам простОр листа не би нам допустио, а друго с тога што смо ми и сами истакнутим насловом за сада узели, да проговоримо о упутници пО наредби као једном представнпку гјповачких ефеката}) Узели смо, да критички испитамо правну природу овог трговачког ефекта по упоредним законодавствима, и држимо да је ово најбољи начин за испитивање, пошто се на тај начин најлакше и најбоље може оценити значај и улога упутнице по наредби, као и то, какве треба да су правне одредбе њене. Упутница но наредби много је простије писмено но меница; по њему се неко лице, које се зове иотиисник , обвезује, да пдати извесну новчану суму другом неком лицу, ономе у чију се корист издаје или по наредби његовој т. ј. лпцу, на које путем преноса буде она пренета. А упутница по наредби преноси се на исти начин и са истим дејствима као и меница; сваки преносилац је дакле солидарно одговоран за исплату о року. Упутница по наредби има обично овакав облик: Београд 15, Октобра 1897. Дин. 1000. Идућег 20. Декембра платићу г. Петру и.ш по наредби његовој суму од једну хиљаду динара вредност примљена у роби. Јован. ') Под именом трговачких еаеката оаначавају се разне обвезе ва исплату новчане суме и то : меница, чек, упутница по наредби, еспапнице, обвезе у. плодовима.