Branič

ГОД. V.

БЕОГРАД I. ОКТОБАР 1898.

ВРОЈ 19.

БРАНИЧ ЧАСОПИС 3& ПРАВНЕ И ДРЖАЗНЕ НЛУКЕ ОРГАН УДРУШЕЊА ЈАВНИХ ПРАВОЗАСТУПНИКА У СРБИЈИ ллллллл/уалалллаллалал-^/уучлллллл лллл/у^учлллллллллалллллалллл/чллалллаллалллалллллллаллллллллллллл

изј1ази : 1. и 16. сваког месеца.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК*. Милан Ст. Маркови! прдвозаступник

уредништво : Дубровачка удица број 18.

\а^члал^^ч/у^^^^\лллллллаллл/у\ал/^^^члл/^^^\лл/^^^^^\ллл\ллллллллллл/^\/^\лллл/алл/^^члллл/^^«\ала^ллллл/

0 ВРЕДНОСТИМА У РОБИ Оокудица у занонсним одредбама. — Општи карактер код модерних пронадазака. — Кредит у роби. — Преноо вдасништва у покретним отварима. Традиција. Фактура. - Дејство нредаје. — Продаја робе, ноја се надази на другом месту од продајног. Фактура на доносиоца, или но наредби. Правознанотво, трговачки обичај. — Наредбе за предају одредба по наредби. — Сравнеље с меницом. — Промет тоЕарног писма. — Спроводннца. — На одре^ено лице, на доносиоца, по наредби. — Пренос. — Преноо по оонову залоге или оставе.

Одредбе законске по овоме предмету врло су оскудне и цела се ова материја поглавпто опредељује по трговачком обичају. Није ово искључиво мана вашег законодавства. И само француско законодавство има врло мршаве и неиотпуне одредбе по овом предмету, јер и у његовом трговачком законику опажа се ова празнина. У француском трговачком законику помиље се само са неколико речи фактура 1 ). и то само у погледу доказа, који се односе на куповину и продају (чл. 109.), а ништа о роби која се продеје путем товарног листа или спроводнице. — О норедбама за иредају нн једне речи.— 0 товарном листу и сироводнии,и одредбе су и сувише непотпуне, да би могле сасвим изостати овакве какве су. Овнм се да лако објаснити, за што се налази ова празнпна и у нашем трговачком законику, кад се има на уму, да је иаш трговачки законик самз скра^ен извод француског трговачког законика.

Бе БгоМ соштрга:>1. С. Вуоп - Саеп & В. Кепач! р. 265. п. 391. бранич г 0д. v. 1