Branič

стр . 176.

б р а н и ч

крој 2.

С тога је ни у ком случају не би смели препоручити, не правнику, него ни трговцу из разлога, што се бојимо да му она не да' погрешне нојмове о трговачком и меничном праву. јануара 1901 год. Београд. Ђ. Карајовановић. адв.

Црногорски Имов. Законик на руском. У петроградском Правннчком Друштву покренули су пре неколико година питање о потреби, да се на руски језик преведе општи Имовински Законик црногорски. Сад је превод руски готов трудом В. Д. Спасовића и М. П. Кускова, а уз припомоћ д-ра В. Богишића. Општи имовински законик црногорски преведен је до сада на ове језике: немачки, француски, шпански, италијански и сад на руски.

Привни иоложај Босанаца, и Херцеговаца. Бриселски стручни часопис, 1а Ееуие с1е с1гоИ; 1п1егпа11о11а1 е! с1е 1е§;181а1;шп сотрагее, у своме броју од јануара о. г. донео је нрву половину расправе г. Жив. М. Перића, проФ. Вел. Школе, под насловом »Бе 1а сопсШЈоп јигЈсИдие с1ев Возша^иез е1; Лев Нег2е§0У1П1еп8 еп рауз еп^гап^ега« (0 правтгом положају Босанаца и Херцеговаца у страним земљама). Студија ова биће завршена у идућем броју реченога. часописа, и тада ћемо се постарати да је прикажемо у »Браничу."

л Мјезестћ" — иравничкога. друштва у Загребу уређује у име одбора иравничкога друштва Ог Јосии Шиловић. Мјезеспјк је последњим двема свескама — за месец јануар и Фебруар ове године — ушао у XXVII годину од како је отпочео излазити. У обе именоване свеске, које су пред нама, садржина је врло одабрана. На уводном месту јануарске свеске штамнани су ови радови : РеФорма грађанскога парбенога поступка, одд-раДрагутина Чуповића; Модерна производња, од д-ра Степана Посиловића: Одвјетништво и модерни промет, од д-ра Петра Марковића: и два важна случаја надлежностног реципроцитета напрама Аустрије и Угарске. — У Фебруарској свесци „Мјезесшка,® пак, публиковани су на уводном месту ови радови : (Настављена су прва два чланка јануарске свеске) и Практичне студије из побојног права, од д-ра Мавра Рајна.