Branič

Страна 16.

„Б Р А Н И Ч"

VI. одељење: Административни спорови и остали предмети Министарства Финансија, који нису додељени IV. одељењу ; предмети по закону о непосредном порезу, и пресуде Управног Суда у Дубровкику. Ј. Делокруг рада појединих одељења Касационог Суда за 1925. годину: 1. Прво и четврто одељење расматра и

Адвокат Линколн, — парничар. Орган американског Адвокатског Удружења „Јоигпа1", доноси неколико нових и интересантних података о животу и раду чувеног адвоката и бившег председседника Северо-Америчких Држава: Аврама Линколна. Тамо се, поред осталога, вели : много је писано о Линколну, као адвокату. Како је подизао и водио процесе, о његовој силној моћи пред поротом ; о његовој великој вештини у стављању питања на сведоке, као и његовој ванредно великој професионалној исправности и поштењу. Али, чудновато је, да се до сада ништа није знало о његовим личним парницама, у којими се он појављивао као тужилац, било као тужени, а које су, како он сам вели „веома много мучиле његове осећаје" Скорашња истраживања о томе открила су готово невероватан факат: да, иако човек од силне енергије, непоколебљиве честитости и адвокат са најфинијим професионалним идеалима, — Аврам Линколн беше таква парнична страна, као да је, заступаше какав осредњи адвокат, или као кад какав обичан грађанин сам собом вођаше своју парницу на дан рочишта !... Осим овога, сада се сазнаје: да није било ниједног адвоката у дотичном судском окруУредник: Д. С. Петковић, адвокат Књегиње Љубице улица број 11.

решава кривичне предмете, који буду упућивани Касационом Суду у рад. 2. Друго и треће одељење расматра и решава предмете приватноправне (грађанске) природе. Но, по потреби и стању послова у Суду, изузетно, могу се давати у рад и кривични предмети другом и трећем одељењу, и обратно. Ј.

гу, који је био онако скроман у својим на градама, као Линколн. Његове су награде несравњено мале биле према учињеним услугама и уложеном труду ; и, сви приговори, па и прекори од његових пријатеља и кругова из Адвокатског Удружења: да им тиме „руинира професију", — нису ништа помогли. То се најбоље утврђује једним његовим писмом које беше упутио своме клијенту Џорџу Флојду, у чију корист Линколн беше добио парницу од знатне вредности. Како не беше уговорена адвокатска награда, Флојд пошаље своме адвокату 25 долара. Но кроз неколико дана он доби од Линколна овакав одговор: „Драги Господике, овога часа добих Ваше писмо од 16. ов. м. са чеком од 25 долара. Мора бити Ви мислите да сам ја некакав веома скун човек. Ви сте и сувише либерални са Вашим новцем. Петнајест долара је довољно за мој труд. Шаљем Вам признаницу на тих 15 долара, а враћам Вам 10 долара. Ваш одани А. Линколн. * * * Мислимо да би се, можда, и међу нашим колегама могао наћи сличан пример. Зар не?

Власник: у име Удружења Јзвних Правозаступника Д. С. Петковић, адвокат Књегиње Љубице улица број 11.

Р А 3 Н О

Штампарија „Меркур" Београд, Топличин Венац број 10