Branič

5*

Број 1. — 2.

„Б Р А Н И Ч"

Страа 35

по питању експроприсаног земљишта Костолац—Дубравица. Ево шта Министар каже: „Пошто је пруга Дубравица—Костолац пасивна, то се сада ради на сређивању података из којих ће се видети рентабилност исте. Пошто се тачно утврди рентабилност ове пруге, донеће се потребно решење: хоће ли се иста и даље задржати, у ком ће се случају заузето земљиште проценити и исплатити, или ће се пруга уклонити и заузета земљишта вратити њиховим сопственицима".*) *) в. Трговинска Гласник бр. 6 од 11. јануара 1927. год.

Криминалистичко Удружење Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца У Београду ће се зл нашу Краљевину ускоро основати Криминалистичко Удружење, као секција Међународног Криминалистичког Удружења. Ова важна институција од еминентног је значаја за нашу земљу и зато је интересовање за њу веома живо у редовима свих наших правника. То интересовање појачава велики углед и користан и позитиван рад Међународног Удружења, чије је седиште У Паризу. Ради обавештења наших читалаца о циљевима овог Удружења, објављујемо овај ПРЕДЛОГ ПРАВИЛА Криминалистичког Удружења Срба, Хрвата и Словенаца Члан 1. Оснива се Криминалистичко Удружење Срба, Хрвата и Словенаца са седиштем у Београду. Оно има за циљ: 1. изучавање суштине и етиологије криминалитета у Краљевини и средстава за сузбијање истога; 2. потпомагање реформе кривичног законодавства. Удружење ће покренути један криминалистички часопис, кад то буде било могуће. Члан 2. Чланом Удружења може постати сваки, који је свршио правни факултет у земљи или на страни, као и сваки полицијски чиновник. Члан 3. Престаје се бити чланом : 1. оставком, 2. ако се не плати улог, и 3. из важних разлога. О престанку чланства из важних разлога одлучује Управа. Противу њене се одлуке дотични може жалити Управном Одбору, а против одлуке овога скупштини. Члан 4. Криминалистичко Удружење С. X. С. је уједно С. X С. народна група Међународног Криминалистичког Удружења, чије је седиште у Паризу, и то са оним својим члановима, који су и чланови овога Међународног Удружења.

Симптоматично је, да и овде као и у раније наведеном случају, држава по својој вољи решава о повраћају експроприсаног земљишта. Ту вољу треба каналисати законским прописима, на који ће се начин једино задовољити и висока потреба правде и основна начела која важе за експропријације у свима културним земљама иза којих и ми не би требало да изостанемо.С тога редактори новог закона о експропријацији морају водити рачуна о овоме. Д-р Видан О. Благојевић адвокат.

Члан 5. На челу Удружења стоји Управни Одбор и Управа. Члан 6. Управни Одбор је састављен из 1 предссдника, 3 потпредседника, 1 благајника, 3 секретара, 8 чланова и 3 делегата код Међународног Криминалистичког Удружења. Председник, потпредседник из Београда, благајник и секретари Управног Одбора, сачињавају Управу Удружења. Управни Одбор с Управом се бира на три године од редовне скупштине Удружења, а толико трају и функције Управног Одбора и Управе изабраних од оснивачке скупштине. Члан 7. Управни Одбор и Управа доносе одлуке већином гласова присутних. Потребно је за одлуке Управног Одбора присуство председника.или, ако је он спречен потпредседника из Београда, једног секретара и три члана, а за одлуке Упр?ве присуство председника или, ако је он спречен, потпредседника из Београда, благајника и једног секретара. Седнице сазива и њима руководи председник, или ако је он спречен, потпредседник из Београда. Записник седнице потписују председавајући и секретар. Члан 8. Управни Одбор Удружеља ће, кад за потребно нађе, сазивати састанке Удружења ради претреса питања из круга циљева Удружења. Ови ће се састанци унапред у новинама објављивати члановима Удружења из целе земље. - На њима има право присуства и учешћа у претресу сваки члан. На овим ће се састанцима доносити после претреса одлуке по претресаним питањима, ако то Управни Одбор за сходно нађе. Одлуке се доносе већином гласова присутних чланова Удружења. Члан 9. Удружење има своје одсеке у Загребу, Љубљани и Суботици. Старешина је Одсека у Загребу и Љубљани дотични потпредседник Удружења, а његов секретар је секретар Удружења у Загребу односно Љубљани. Старешина је Одсека у Суботици професор суботичког правног факултета, кога одреди Управни Одбор. Задатак је Одсека: 1. прикупљање нових чланова Удружења у дотичним областима и прибирање чланских улога. који се имају слати благајнику Удружења;

Наше и стране правне установе