Branič

Број 6 и 7

„Б Р А Н И Ч"

Страна 129

слабе моралне потпоре својих колега и апсолутне отсутности ма какве њихове помоћи. Управин је рад отежан и -'бог немања довољних финансијских средстава, јер је данас за сваки и најмањи покрет потребно да је колико толико новчано осигуран. Место моралне потпоре, пружања помоћи у раду и финансијском погледу, многе наше колеге су се задржале на томе да критикују Управу и њен рад. Увиђајући да овој појави не може бити лека, Управа нема намеру да Скупштини чини ма какав предлог у погледу поправљања оваквог стања, већ очекује само спас од адвокатског закона, који ће једино бити у стању да понова подигне углед адвокатском реду и да међу адвокатими створи потпуну солидарност. Што се тиче административног рада, Управа је у овоме периоду имала поред многих представки за разна надлештва и веома велику кореспонденцију, а у последње време њој су се обраћала и многа надлештва, установе, страна посланства и општинске власти по разним пословима. — Управа је целу администрацију уредно водила и нова Управа ће примити архиву ажурну и у потпуном реду.

Пре него што завршимо овај свој извештај о раду Управе, дужност колегијалности налаже нам, да са искреним саучешћем поменемо наше колеге, који су у овоме периоду преминули и то: 1) Живојин Величковић. 2) Љубомир Јездић. 3) Стеван Синђелић. 4) Драгутин Гођевац. 5) Радиша Јовановић. 6) Мија Мартинац. Управа је учествовала на њиховим погребима, а онима који су били чланови Удружења Управа је подожила на одар и венац, одужујући се и на тај начин пок. друговима, који су се залагали за опстанак нашег Удружења. Са пок. Јездићем опростио се на гробу потпредседник г. Љ. Стефааовић, а са пок. Синђелићем, члан Управе г. М. Драговић. Једино управа није била на погребу поч. Радише Јовановића, јер је он преминуо и сахрањен у Бечу. Поред тога о свима њима изашле су или ће изаћи у „Браничу" белешке, а сада молимо све присутне, да још једном у име последњег опроштаја кликнемо: „Слава им!"

Завршавајући овај извештај и полносећи га Скупштини, Управа јој захваљује на указаном јој поверењу и моли Скупштину да јој изволи дати разрешницу.

Управни Одбор: Секретари: Председник, Милан Живадиновић Обрад Благојевић; Војислав Вујанац Први потпредседнмк, Благајник, Љубомир В. Сшефановић МилуШин С. Поповић Други потпредседник, Д-р Драгутин Јанковић Чланови: Д-р Јаков Челебоновић, Д-р Иван Рибар, Милан Драговић, Аца Павловић, Д-р Фридрих Попс и Живојин Шушић\ из унутрашњости: Михајло Јефтић, изВаљева; Марко Даковић, из Подгорице; Милован Николић, из Крагујевца; Милан Марјановић, из Пожаревца; Милан Николић, из Крушевца и Милан Константиновић, из Смедерева. Надзорни Одбор: Председник, Сотир Аранђеловић Секретар, Потпредседник, Јован Здравковић 1еја Богатинчевић Чланови: Бора М. Поповић, Д-р Риналдо Чулић и Стеван Јаношевић. ЗАПИСНИК Годишње Скупштине Удружења Јавних Правозаступника одржане 11. марта 1928. год. у просторијама Првостепеног Суда за Округ Београдски Председник г. Обрад Благојевић поздравља Скупштину. Како је болестан, моли Скупштину да одобри да збором руководи г. Љубомир Стефановић, први потпредседник. Скупштина то прима. Г. Стефановић се захваљује на поверењу, отвара скупштину и прелази на дневни ред. Секретар г. Милан Живадиновић чита извештај Управног Одбора о раду Управе Удружења. Секретар г. Јован Здравковић чита извештај Надзорног Одбора. Благајник г. Милутин Поповић чита извештај благајне. Говоре о извештајима ови чланови: Г. Мих. Николић, адвокат, одаје признање раду Управе. Жали се на мало учешће адвоката у Удружењу а и управа је требала да адвокате уписује. Изјављује жељу да се за Удружење узму веће просторије. Вели да Управа није довољно заинтересовала меродавне за адвокатски закон. Треба радити на томе да се адвокатима чине олакшице при интервенцији у надлештвима. Треба енергичније поступати према пискарачима. Тражи да се на правничким конгресима третирају питања која интересују адвокате и да се берза не изузима од учешћа адвоката.