Branič

Број 6 и 7

„Б Р А Н И Ч"

Страна 139

о тој се теми код нас писало фрагментарно, са врло слабим познавањем грађе. Овде се радило систематски. Богата грађа је са потпуном научном сигурношћу претресана, изнете су карактеристичне особине крвне освете, и пружени такви подаци да и страни научњаци, као што је рекао један од приказивача ове књиге, могу помоћу познатих чињеница и нових података реконструисати институг крвне освете, онакав ка-

О правди и врлини У моралном свету све се оснива на правди. Само је правда вечита. Лакордер. Правда, више но и милосрђе, основа је сваког друштва. Вактор Кузен. Правда је непомичан темељ друштву. Пиндар. Да ли је боље некажњавање од казне? То је исто што и питати: има ли вишег интереса од правде ? Онај који ослобођава кривца, иосредно је његов саучесник. Грин. Не захтевајте да други подноси оно, што и ви сами не би могли отрпети. Сирус.

Земаљски конгрес адвоката Према одлуци Управе нашег Удружења и Управе друштва адвоката из Хрватске у току септембра о. г. одржаће се земаљки конгрес адвоката. Место и датум одржања конгреса објавиће се накнадно. Наш делегат у Међународном Савезу Адвоката За делагата адвоката наше краљевине при Средишној Управи Међународног Савеза Адвоката изабран је г. Љубомир В. Стефановић, адвокат и потпредседник нашег Удружења. Наша делегација код Министра Иностраних Дела По повратку из Француске делегација адвоката примљена је од Министра Иностраних Дела, коме је реферисала о резултатима њенога рада у Ренсу и Паризу на конгресу француских адвоката и првој скупштини међународног савеза. Г. Д-р Воја Маринковић саслушао је са пуно пажње реферат и изразио задовољство на успеху целегације. Јавни правозаступници Г. Министар Правде поставио је: за јавног правозаступника при Првостепеном Београдском Трговачком Суду Ангелину Видаковић, адвокатског приправника из Београда; за јавног правозаступника при Првостепеном Суду за Град Београд Светислава Андрејевића, јавног правозаступника из Тетова;

кав би изгледао од њеног постанка до данас, да се је нормално развијао код појединих народа. Овим делом попуњена је једна осетна празнина у нашој правној науци, на такав начин, да оно, као што каже г. Тарановски може служити на част писцу и Универзитету, код кога је бранио своју дисертацију. Гојко Терић, адв.

Правда се бесчасти када јој се не додаје благост и попуштање: то би значило чинити добро дело на рђав начин. Фенелон. Врлина је победа воље над природом, Кант. Врлина се састоји у томе, да чинимо свако могуће добро и упућујемо своје осећаје задовољства и патње томе циљу. Аристотело. Врлина више вреди од славе. Вовенарт Врлина је једна врста ратног стања. Да би је имали морамо стално ратовати са собом. Жан Жак Русо. Оно што врлина у човеку може не мери се његовим напорима, већ оним што је њему обично. Паскал. Прикупио Љ.В.С.

за јавног правозаступника при Окружном Суду на Цетињу Д-р Николу Јерговића, адвокатског приправника са Цетиња; за јавног правозаступника при Првостепеном Београдском Трговачком Суду Николу Радовића, адвокатског приправника из Београда; за јавног правозаступника при Првостепеном Пожаревачком Суду Миодрага Јеличића, судског писара у оставци; за јавног правосаступника при Првостепеном Београдском Трговачком Суду, Дамјана Поповића, адвокатског приправника из Београда; за јавног правозаступника при Првостепеном Зајечарском Суду Мил^тина Стевановића, судског писара у оставци; за јавног цравозаступника при Првостепеном Велешком Суду Миливоја Радојичића, инспектора Министарства Правде у пензији; за јавног правозаступника при Првостепеном Пиротском Суду Крсту Сок )ловића, судију у оставци. за јавног правозаступника при Првостепеном Гиљанском Суду Владана Гл. Поповића, адвокатског приправника из Гиљана; за јавног правозаступника при Првостепеном Београдском Трговачком Суду НинкаПетровића, адвокатског приправника из Боограда; за јавног правозаступнка при Првостепеном Суду за Град Београд Д-р Стевана Поповића, секретара Главне Контроле у оставли; за јавног правозаступника при Ужичком Првостепеном Суду Вељка Кремића, адв. приправника из Ужица:

Мисли и афоризми

Белешке