Branič

Број 11

,Б Р А Н И Ч"

Страна 521

техничких послова, па је то према томе особље „коме је поверено обављање важније службе" за чије спорове према изричном наређењу § 343 Зак. о Рад. нису надлежни Избрани одбори. 1 Закључак свега овога што смо овде изнели је: потреба да се пропис § 324 Зак. о Рад, новелише тако да се тачно определи специфичност и врста поједине делатности или службе како би се особље могло једно од другога разликовати и користити се оним правима која им је законодавац наменио; иначе, према данашњем стању ових прописа, има врло мало изгледа да ће се њима послужити они којима су намењени без једног дугог и скупог парничења, које им сам закон намеће.

Бор- Д. Петробић адв. припр. из Београда ДА ЛИ ЈЕ § 137. ЈУГ. ГРАЂ. ПАРНИЧКОГ ПОСТУПАКА ДЕРОГИРАО § 624. СРП. ГРАЂ. ЗАКОНИКА У ПОГЛЕДУ ПРЕСТАНКА. ПУНОМОЋЈА СМРЋУ ВЛАСТОДАВЦА? I). Уговор о пуномоћју као уговор личног карактера престаје смрћу како властодавца тако и пуномоћника. То је консеквенца уговорног односа, као облигационог односа, јер се уговор формира, траје и постоји само између живих бића. Овај принцип који је усвојен у теорији усвојен је и у појединим законицима. Уговор престаје када нестане воље која га је формирала. Тако уговор о пуномоћју према § 622. срп. грађ. зак. када га властодавац „порече", дакле када га опозове престаје. Другим речима када нема његове правне воље која би га и даље одржавала. Физичка смрт једног лица је у овом случају исто што и правна смрт, Јер када уговор о пуномоћју престаје опозивањем, логично је да и смрт има исто дејстзо које има и опозивање, дакле, престанак правне воље једног од сауговорача. Када нема изјављене воље онда нема ни уговора, а ове нема када нема лица које ће је одржавати (§ 531. срп. грађ. зак. као и § 861. аустр. грађ. зак.). Тако § 624. срп. грађ. зак. гласи: „Кад или пуномоћник или властодавац умре, престаје пуномоћје. ако не гласи и на наследнике, или ако не би се отуда штета за наследнике породила . . Дакле као што се види

1 Види наш чланак „0 падлежности суда Добрих људи (Избраног одбора) обзиром на нови Закон о Радњама" — Бранич сзеска за мај 1933.