Branič

1 ; на плаћена у готову

Година XXIV ЈАНУАР 1936. Бр. 1. БРАМИЧ ОРГАН АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ У БЕОГРАДУ

Уредник Бранича је претседник Адвокатске Коморе у Београду Владижир Св. Симић Власник и ивдавач Бранича је Адвокатска Комора у Београдаг коју преставља претседник Владимир Св. Симић У име Одбора главни уредници: Др. Видан О. Благојевић и Др. Радоје Ј. Вукчевић, адвокати САДРЖАЈ:

ЧЛАНЦИ Кривичноправна одговорнсст органа новчаних вавода под заштитом од Леонида Таубера, проф. Универзитета — Београд. 1 О недопустивости припремних поднесака у грађанским парницама лосле почетка усмене спорне расправе од Др. Риналда Чулаћа, адвоката Београд 7 Обавеза сведочења у грађанским парницама од Драг. Кнежевића, судије Апелационог суда — Београд ... 10 Вансудско откавивање порабних уговора од Јована Кошшунице, судије Окружног суда за град Београд 15 Право задржања парничних трошкова, досуђених странци од противне странке, од стране адвоката од Филипа Ћосића, судије — Алибунар. ... 19 Проблем законске и правне аналогије од Миодрага Туцаковића, докторанда права Београд 22

СУДСКА ПРАКСА Без утицаја је новЗакон о адвокатима, који дозвољава уговарања награде, на уговоре о наградама пре његовог ступања, јер по § 40. старог Зак. о правозаступницима овакви уговори нису дозвољени од Јована Д. Смиљанића, секретара Касационог суда у Београду 30 Призивни суд дужан је рекурс, изјављен противу закључка првога суда којим се дозвољава повраћај у пређашње стање, одбацити у смислу § 620. грађ. парн. пост. пошто таквом рекурсу нема места по § 217. грађ. парн. пост. од Јована Д. Смиљанића, секретара Касационог суда у Београду 32 У меничном поступку према пропису § 649. од. II грађ. парн. пост. рок за улагање ревизије је осам дана и исти се не може продужити од Јована Д. Смиљанића, секретара Касационог суда у Београду 34

Уредништво Б р а н и ч а налази се у Кн. Михајловој ЗЗ/И. Рукописи се не враћају. Прештампавање градива из часописа допуштено само са тачним означењем извора.

»ранич доноси: расправе и чланке којима је смер заштита интереса адвокатског реда и ширење професионалне свести, службена саопштења Адвокатских комора којима служи као званични орган, и расправе и чланке из свих области права и прати развој правног живота у земљи и иностранству. Вранич излази крајем сваког месеца. — Годишња претплата за Бранич износи 1^.0,— дин. За адвокате изван територије Београдске адвокатске коморе, адвокатске приправнике, судије и судијске приправнике годишња претплата износи 60.— дин. Поједини број 10.— дин.