Branič

П оштарииа плаћена у готову Година XXIV МАЈ 1936.

Бр. 5.

БРАНИЧ ОРГАН АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ У БЕОГРАДУ

Уредник Бранича је претседник Адвокатске Коморе у Београду Владимир Св. Скжић Власник и издавач Бранича је Адвокатска Комора у Београду Коју преставља претседник Владимир Св. Симић У име Одбора главни уредници: Др. Видан О. Благојевић и Др. Радоје Ј. Вукчевић, адвокати САДРЖАЈ:

ЧЛАНЦИ 0 закључењу уговора по новом пољском законику о облигацијама од 1934 године, с обзиром и на наш грађански законик и предоснову грађанског законика краљевине Југославије од Др.Драг. Аранђеловића, проф. Универзнтета — Београд 197 Реч две о адвокатурн од Владимира Симића, адвоката Београд. 205 Другостепено — призивно делање у грађанским парнича.ча од Драгушина Кнежевића, судије Апелационог суда — Београд 210 0 сметању поседа од Павла И. Павловића, адвоката — Београд. 220 СУДСКА ПРАКСА Женидбени судови старо-католичке цркве немају право јурисдикције у брачним споровима. Одлука Опште седнице Касационог Суда у Београду од Тих. М. Ивановића секре-

тара Касационог суда у Београду 224 За форму тестамента важи правило Јосиз ге§Ј1 асЈит" без обзира на наређење § 5. српског Грађанског Законика од Тих. 1VI. Ивановића секретара Касационог суда у Београду. 227 Кад призивни суд не изведе доказни поступак на усменој расправи, онда не може давати д,'угчију оцену доказа од оних на којима је заснована пресуда п ,)Вог суда од Јована Д. Смиљанића, секретара Касац. суда у Београду 229 На основу записника о вештачењу извршне власти, сачињеног без законског овлашћења, не може се захтевати укњижба или предбележба, пошто исти не испуњава услове из §§ 26, 36 и 40 Зак. о. земљ. књигама од Јована Д. Смиљанића, секретара Касационог суда у Београду. ... 230 Оцена доказа главних чињеница ствар је пресудног суда, која је у нераздвојној вези са сло-

Уредништво Бр анича налазисе у Кн.Михајловој 33/11. Рукописисе не враћају. Прештампавање градива из часописа допуштено само са тачним означењем извора.

Бранич доноси: рзсправе и чланке којима је смер заштита интереса адвокатског реда и ширење професионалне свести, службена саопштења Адвокатских комора којима служи као званични орган, и рлсправе и чланке из свих области права и прати развој правног живота у земљи и иностранству. Бранич излази крајем сваког месеца. — Годишња претплата за Бранич износи 120.— дин. За адвокате изван територије Београдске адвокатске коморе, адвокатске приправнике, судије и судијске приправнике годишња претплата износи 60.— дин. Поједини број 10.— дин.