Branič

Поштарина плаћена у готову

Година XXV ЈУНИ 1957. Бр. б. БРАНИЧ ОРГАН АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ У БЕОГРАДУ

Уредник Бранича је претседник Адвокатске Коморе у Београду Владимир Св. Симић Власник и издавач Б р а н и ч а је Адвокатска Комора у Београду коју преставља претседник Владимир Св. Симић У име Одбора главни уредници: Др. Видан О. Благојевић и Др. Радоје Ј. Вукчевић, адвокати САДРЖАЈ:

ЧЛАНЦИ О вначају удружења за приватно право од Д-р ћ. с. Живојина М. Пгрића, проф. Универзитета у Београду 259 О одговорности правних лица за фискалне деликте од Властимира Ј. Лучи1ш, секретара Државаог Савета — Београд. 266 Социјални положај адвокатских приправника од Николе Ж. Радоваковића, адвокатског приправника — Београд 284 СУДСКД ПРАКСА Из праксе Апелационог суда у Новом Саду —четири одлуке из кривично - правне области од Бранка Јевремовића, судије Апелационог суда у Новом Саду. 291 Застарелост права општине за наплату утрошене воде од Драг. Герасимовигш, судије Среског суда за град Београд. 293 Застарелост потраживања инжињера за њихов рад од Драг. ГерасимовиЋа, судије Среског суда за град Београд 294 Кад је депонент, полажући спорну

суму у депозит за рачун повериоца, изјавио, да му се она може издати кад судском пресудом докаже своју тражбину, па доц. није одустане од тога услова, остали поверкоци депонентови нису могли ни пре тога одустанка стећи право залоге на депозиту од Тих. М. Ивановића, секретара Касац. суда у Београду 294 Код послова на отплату, и ма да јеуговорена специјалванадлежност било кога суда, ипгк се не може заснивати надлежност према купцу, који има своје пребивалиште у нашој држави, на месној надлежности по месту испуњења — § 85. грпп. или на уговореној месној надлежности — § 101 грпп. ако посао у питању није и за купца трговачки посао. — чл. 20. Увод. законау нови Гр. пар. пост. од Радмиле Ј. Маринковић, секретара Касационог суда у Београду. ... 296 Примени прописа § 932 грађ. зак., који предвиђа двоструки број година застарелости има места само у случају ако би се

Уредништво Бранича налази се у Дечанској 13/11. Рукописисеневраћају. Прештампавање градива из часописа допуштено само са тачним означењем извора.

Бранич доноси: расправе и чланке којима је смер заштита интереса адвокатског реда и ширење професионалне свести, службена саопштења Адвокатских комора којима служи као званични орган, и расправе и чланке из свих области права и прати развој правног живота у земљи и иностранству. Бранич излази крајем сваког месеца. — Годишња претплата за Бргнич износи 120.— дин. За адвокате изван територије Београдске адвокатске коморе, адвокатске прпправнике, судије и судијске приправнике годишња претплата износи 60.— дин. Поједини број 10. дин.