Branič

Поштарина плад ена у готову Година XXVI ФЕБРУАР 1958.

Бр. 2.

бранич ОРГАН АДБОКАТСКЕ КОМОРЕ У БЕОГРАДУ уредник Б р а н и ч а је претседник Адвокатске Коморе у Београду Владимир Св. Симић Власник и издавач Бранича је Адвокатска Комора у Београду коју преставља претседник Владимир Св. Симић У име Одбора главни уредници: Др. Видан О. Благојевић и Др. Радоје Ј. Вукчевић, адвокатн САДРЖАЈ:

ЧЛАНЦИ Права и дужности преувиматеља канцеларије умрлог адвоката од Владимира Симића, адвоката —• Београд 43 О судбини валожене туђе ствари по нашем грађ. зак. од Др. Јакова Челебоновића, адвоката — Београд 47 Има ли места примени прописа §§ 324 и 325 крив. зак. и на дело утаје из § 319 к. зак. од Миодрага Михаиловића, судије Окружног суда — Пирот 53 Чему служи уписник пленидаба од Љуб. Н. Милојковића, судије — Паланка Смедеревска 56 Да ли лажан исказ под заклетвом у дисциплинској истрави сачињава кривоклетство по нашем кривичном законодавству од Др. Бор. Д. Пешровића правног референта Београд 59 Притвор и истражни ватвор према војним лицима од стране грађанских власти од Милушиина Б. Мићовића, судског какетана II кл 60

О сметању поседа грађењем од Андреје С. Триковића, адв. принравника 67 СУДСКА ПРАКСА Из праксе Апелационог суда у Новом Саду. — Две одлуке из кривично-правне области од Бранка Јевремовића, судије Апелационог суда у Новом Саду 71 И ако није био пуномоћник, адвокат одговара за нехат у смислу § 803. грађ. зак. од Тих. М. Ивановића, секр. Касационог суда у Београду 73 Ознака „без протеста" коју стави трасант-издавалац, после издања менице и ако пре рока за протест, не обавезује индосанте ако се са овим нису сагласили од Радмиле Ј. Маринковић, секретара Касационог суда у Београду 74 Примени прописа § 357. гр. парн. пост. има места и у случају ненадлежности суда, која се споразумом странака по § 101. гр. парн. п. ,не може отклонити од Јована Д. Смиљанића, секретара Касац. суда у Београду . . 78

Уредништво Бранича налази се у Дечанској 13/11. Рукописисеневраћају. Прештампавање градива из часописа допуштено само са тачним означењем извора.

Б р а н и ч доноси: расправе и чланке којима је смер заштита интереса адвокатског реда и ширење професионалне свести, службена саопштења Адвокатских комора којима служи као званични орган, и расправе и чланке из свих области права и прати развој правног живота у земљи и иностранству, Б р ани ч излази крајем сваког месеца. — Годишња претплата за Бранич износи 120.— дин. За адвокате изван територије Београдске адвокатске коморе, адвокатске приправнике, судије и судијске приправнике годишња претплата износи 60.— дин. Поједини број 10.— дин.