Branič

По штарина плаћена у г отову Година XXVII АПРИЛ 1939.

Бр. 4,

БРАНИЧ ОРГАН АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ У БЕОГРАДУ

Б Р А Н И Ч уређује одбор састављен од Владимира Св. Симића, Др. Видана 0. Благојевића и Др. Радоја Ј. Вукчевића, адвоката САДРЖАЈ:

члднци о накнвди штете због пропуштања нотификације меничног исотеста од Косше Ј. Протића, адвоката — Београд. 143 Лик н идација неправилних акционарских и друштава с о.о. по новсм Тргквачком закону од Др. Ђорђа Ж. МгршићЈ, проф. Универчитета — Београд. 148 0 личности судије од Милор Д1 Ђ. Сиасића , гудије Окружног суда за град Београд Ц61 СУДСКА ПРАКСА Слободно одмеравање износа који се пзрнииом тражи од Др. Видона <Ј. Влагојевића, адвоката 164 Министар правае сходно чл. 32. зак. о суд. ред. судова наређује извиђање дисииплинских кривица су 1Ч)а, а списе о извршеним извиђзјима, који су њему непосј едно поднесени има у року од 14 дана упутити вишем односно Врховном држ. тужиоцу. Овај се рок не смдтра преклузивним, те ако Министар у том року не упути државном тужиоцу на даљи рад, он то може учинити и након истека рока

од Тих. М. Ивановића, секретара Касац. суда у Београду. 170 Кад је код уговора о заједници и наслеђу једна сграна задржала право да може једнострано раскинути уговор, она то не мора тражити преко с да већ може учинити и у тестаменту од Тих. М. Ивановића, секретара Касац. суда у Београду 172 Из праксе Апелационог суда у Новом Саду — две одлуке из приватно - правне области од Бра1 ка Јсвремсви^а, судије Апелационог суда у Новом Саду. 173 Обавеза мужа да врати жени мираз не наступа ако супружници живе сдвојено, већ само ако је брак разведен од Јовака Д. Слиља иЧа, секретара Касац. суда у Београду 176 У случају одустанка од веридбе, вереница је дужна да врати све примљене дарове, без обзира што се вереник венчао пре ње од Јована Д. Смиљанића, секретара Касац. суда у Београду. 178 Ако адвокат досуђене парничне трошкове, који му по уговору са стртнком припадају као награда, није могао да реализује

Уредништво Бранича налази се у Дечанској 13/11. Рукописисе невраћају, Прештампавање градива из часописа допу штено само са тачним означењем извора.

Бранич доноси: расправе и чланке којича је смер заштита интереса адвокатског реда и ширење професионалне свести, службена саопштења Адвокатских комора којима служи као званични орган, и расправе и чланке из свих области права и прати развој правног живота у земљи и иностранству. Б р а н и ч излази крајем сваког месеца. — Годишња претплата за Б р а н и ч износи 120. — дин. За адвокате изван територије Београдске адвокатске коморе, адвокатске приправнике, судије и судијске приправнике годишња претплата износи 60. — дин. Поједини број 10.— дин.