Branič

Поштарина плаћена у готову

Година XXVII МАј 1959. Бр. 5. БРАНИЧ ОРГАН АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ У БЕОГРАДУ Б Р А Н И Ч уређује одбор састављен од Владимира Св. Симића, Др. Видана 0. Благојевића и Др. Радоја Ј. Вукчевића, адвоката САДРЖАЈ:

ЧЛАНЦИ 0 полагању судијског и адвокатског испита на подручју касационог суда у Београду с обзиром на тач. 4 § 33 финансијског вакона 8а 193Р/39 од Владимира Св. Симића, адвоката 303 О сигнатури, специјално с обзиром на правне лекове који долазе пред суд без потписа адвоката од Милана Ж- Живадиновића 305 О амнестији увреда и клевета кажњивих по закону о штампи и по ■ рив. вакону од Др. Радо/а Вукчевића, адвоката Београд 311 Допуна Рг. Ивана Рибара ... 318 Критика предоснове грађанског законика од Никал < Ђоновића, адвоката — Београд. 319 Оживите вакон од Владете М. Милетића, адвоката — Ужице. 322 Вакон о сузбијању злоупотреба у службеној дужности је укинут од Душана П. Мишића, судије Окружног суда за округ београдски 324

СУДСКА ПРАКСА Кад је банка есконтовану меницу реесконтовала код Народне банке, па је пре доспелости искупила, онда је она у односу према претходним потписницима ималац менице а не индосант од Тих. ИваноБића, секр Касац. суда у Београду 326 И ако је акцептант, по тужби ремитента, осуђен за превару — јер је меницу, која је по споразуму имала да се употреби као гранциона, есконтовао — ипак поштен ималац не губи право наплате меничне суме од ремитента од Тих. М. Ивановића, секр. Касац. суда у Београду 327 По § 51. т. 3. грађ. зак. као датум смрти има се узети и дан кад се нестали налазио у смртној опасности од Јована Д. Смиљанића, секретара Касац. суда у Београду 329 Наредбе судске могу се побијати правнимлеком само у колико се њима наређује прекид поступка од Јована Д. Смиља><ића, секр. Касац. суда у Београду ЗЗо

Уредништво Бранича налази се у Дечанској 13/11. Рукописисеневраћају. Прештампавање градива из часописа допуштено само са тачним означењем извора.

Бранич доноси: расправе и чланке којима је смер заштита интереса адвокатског реда и ширење професионалне свести, службена саопштења Адвокатских комора којима служи као званични орган, и расправе и чланке из свих области права и прати развој правног живота у земљи и иностранству. Б р а н и ч излази крајем сваког месеца. — Годишња претплата за Б р а н и ч износи 120,— дин. За адвокате изван територије Београдске адвокатске коморе, адвокатске приправнике, судије и судијске приправнике годишња претплата износи 60.— дин. Поједини број 10.— дин.