Branič

Поштарина плаћена у готову

Година XXVII ЈУНИ 1959. Бр. б. БРАНИЧ ОРГАН АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ У БЕОГРАДУ БРАНИЧ уређује одбор састављен од Владимира Св. Сииића, Др. Видана 0. Благојевића и Др. Радоја Ј. Вукчевића, адвоката САДРЖАЈ:

ЧЛАНЦИ Шта је савевна држава у поређењу са другии облицина државних заједница и, специјално, са аутономнјом од Др. Ђорђа Тасића, проф. Увиверзитета — Београд 349 О одговорности нотификанта ва накнаду штете иа § 44 мен. вак. од Цосте Ј. Прошића, адвоката — Београд 352 Утицај истражног ватвора на изрицање новчане >а»не од Александра Р. Миловића, судије ОкрЈжног суда — Прилеп. 356 СУДСКА ПРАКСА Из праксе Апелационог суда у Новом Саду — пет одлука из грађанско-правне области од Бранка Је ремовића, судије Апелационог суда у Новом Саду 352 У смислу чл. 25. Закона о судијама застарелост права на накнаду штете, првчишене незаконитом одлуком тече од дана кад је тужилац сазнао за оштећење а не од дана, кад је сазнао да је одлука суда незаконита од Тих. М. Иваношћа, секретара Касац. суда у Београду 365

Уговорва клаузула, којом се једна страна обвезује да испуни уговор кад буде могла, представља услов, који није противан § 13. грађ. зак, али који се сматра да не псстоји, те друга страна може у свако доба тражити испуњење уговора од Тих. М. Ивансшића, секретара Касац. суда у Београду 367 Да ли су чињење да се изда неистинит сточни пасош и употреба таквог пасоша крввична дела из § 218 или из § 222 кривичног закона од Милана Љ. Матића, адвоката 369 У доношењу одлуке о отварању стечаја не могу учествовати почасне судије, већ само редовно веће Трговачког суда од ЈоваНа Д. Смиљанића, секретара Касационог суда у Београду ... ... 373 Кад два купца купе једно исто имање без тапије, њихово је право према продавцу тражбено и пречи је у праву онај, која је први купио од Јована Д. Смиљанића, секретара Касационог суда у Београду 375 За расправу питања о државини уживања заоставше имовине, до

Уредништво Бранича налази се у Дечанској 13/11. Рукописисеневраћају. Прештампавање градива из часописа допуштено само са тачним означењем извора.

Б р а н и ч доноси: расправе и чланке којима је смер заштита интереса адвокатског реда и ширење професионалне свести, службена саопштења Адвокатских комора којима служи као званични орган, и расправе и чланке из свих области права и прати развој правног живота у земљи и иностранству. Б р а н и ч излази крајем сваког месеца. — Годишња претплата за Б р а н и ч износи 120.— дин. За адвокате изван територије Београдске адвокатске коморе, адвокатске приправнике, судије и судијске приправнике годишња претплата износи 60.— дин. Поједини број 10.— дин.