Branič

Пошт арина планена у готову Година XXVII ЈУЛИ - АБГУСТ 1939. Бр. 7.-8.

БРАНИЧ ОРГАН АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ У БЕОГРАДУ Б Р А Н И Ч уређује одбор састављен од Владимира Св. Симића, Др. Видана О. Благојевића и Др. Радоја ј. Вукчевића, адвоката САДРЖАЈ:

ЧЛАНЦИ Једно поравњање ив доба слабе писмености од Драгомира И. Ивковића, адвоката — Београд 403 Моро — Ђафери од Милорада Аншоновића, адвоката — Београд 405 Обје^ат дела из § 282 К. 8. од Др. Сшрахиње Субошића, судије Окружног суда — Суботица ... 408 Кад ће суд донети пресуду због изостанка туженика с првог рочишта? од Алсксије М Мишровића, судије Окружног суда — Ужице 417 СУДСК& ПРАКСД Из праксе Апелационог суда у Новом Саду — две одлуке из грађанско-правне области од Бранка Јевремовића, судије Апелационог суда у Новом Саду 423 Преноситељ, који је исплатио меницу, и ако она није о року прохестована, услед чега је био испао из меничне обавезе, нема права на повраћај исплаћене суме по § 902 грађ. зак. од Тих. М. Ивановића, секретара Касационог суда у Београду. 426

Кад се је удова споразумела са наследником, да јој он на име њеног удовичког уживања плаћа одређене месечне износе у новцу, онда, на случај неиспуњења обавезе од стране наследника, суд га може осудити на плаћање не само доспелих, него и будућих рата удовичког уживања у смислу § 502 грпп. од Тих. М. Изановића, секретара Касационог суда у Београду. 427 Урачунавање истражног затвора у казну у времену од роглашења првостепене пресуде до изрицања касационе одлуке од Др. Аладара Дебрецени-а, адвоката — Београд 428 Тумачење § 12 и § 59 Зак. о држ, саобраћајном особљу од стране Државног савета од Др. Бор. Д. Пгшрсвића ... 430 Кад су на једном месту означени и то: једно лице као одговорни а друго као главни уредник, а суд нађе да су оба лица уредници, онда 1е потребно, у смислу од V чл. 9 Зак. о штампи, утардити, које је лице било уредник за онај део листа где је инкриминисани чланак одштам-

Уредништво Бранича налази се у Дечанској 13/11. Рукописисеневраћају. Прештампавање градива из часописа допуштено само са тачним означењем извора.

Бранич доноси: расправе и чланке којима је смер заштита интереса адвокатског реда и ширење професионалне свести, службена саопштења Адвокатских комора којима служи као званични орган, и расправе, чланке и саопштења из судске праксе из свих области права и прати развој правног живота у земљи и иностранству. Б р а н и ч излази крајем сваког месеца. — Годишња претплата за Б р а н и ч износи 120,— дин. За адвокате изван територије Београдске адвокатске коморе, адвокатске приправнике, судије и судијске приправнике годишња претплата износи 60.— дин. Поједини број 10.— дин.