Brastvo

У

ски. Прошлост нам је гарантија За будућност, и ми можемо очекивати да млађе генерације неће изневерити старије; да синови и унуци неће постидети своје родитеље и дедове, кад год буде питање 0 јунаштву и пожртвовању за отаџбину.

Али, господо, што су прилике данашње озбиљније, нето што су и кад раније биле; што су тешкоће које закрчавају пут, којим се иде јединству народном и којим наше племе мора носити своју народну мисао, веће и заплетеније, и од родољубља српског мора се очекивати много више. Ми не смемо стајати скрштених руку и крепити се самом надом, да народ наш неће бити мањи у будућим тешкоћама, него што је био у прошлости; очекивати, да се врлине, урођепе нашем племену, покажу у последњим часовима нужде и опасности. Треба за раније радити на гајењу и утврђивању свих ових народсњих врлина, које скупа чине родољубље.

Родољубље је само по себи сила, јер је оно вера народа | своју снагу, у своју националну мисао, у свој опстанак, јер оно рађа велика јунаштва и велике жртве; али да та сила буде силнија, да њено дејство буде веће и корисније, да се на њу, у даним приликама, може рачунати ве већом поузданошћу, на родољубљу се мора радити, и то доста радити.

Оно се мора снети с његове идеалне висине у живот, оно не сме остати само у песмама, беседама по· јединих родољуба, чланцима и расправама новинарским ; оно не сме остати само мисао и осећање, него мора бити дело. И баш зато, што су тешкоће нашег племена велике; што је његова материјална снага мала; што су