Brastvo

61

Због овог природног узрока не беше никад јаче државне везе између државе босанске п неретванске, као ни између државе с оне и државе с ове стране Дрине. Међу тим много је подеснија комуникација између слива Босне и поречја Врбасова као и између овога краја и поречја Унинога. ( тога сва три ова поречја и бејаху некада једна држава.

Босна је дугачка око 200 километара; дужином је једнака са Врбасом, али није брза ни плаховита као ова река. — Од Маглаја њоме броде мање лађе, а од Голубиња носи еплавове. — ОЗнатни су прелази на њој код Илиџе преко каменог моста и код Двора, Високога и Зенице преко дрвених мостова. У Босну се слевају ове притоке:

а) О леве стране: 1.) ујевина, која извире испод Бјелашнице, а утиче код Осјека; 2.) Лепеница, која постаје од неколико потока са Иван планине и Битовње, тече северно и северо-западно, а утиче код Високога ; 3.) Лашва, која извире лепод планине Карауле, огранка планине Радована, западно од Траввика ; тече најпре југо-ивточно, за тим источно у најпосле у доњем свом току узима правац северо-источно; тече поред Травника, где јој је поље врло широко, и утиче код Јањића јужно од Зенице. Њеном долином одавно је спроведен пут од Травника ка Јајцу и Скопљу, на Врбасу, и Зепици на Босни. Браздом Лашве спојено је поречје Босне и Врбаса у горњим токовима, а одвојене су јужне планине на главној вододелници од планина, које се пружају на север међу овим двема рекама до Посавине босанске; 4.) Љешница , која