Brastvo

307

б. Мектеб-аскерије, то је чисто војена почетна чпкола, у којој се спремају Турчићи да ступе у вишу војену школу у Цариграду, или другом месту.

в. Мектеб-едебије, то је општи колеж, у којем «ге припремају ученици да ступају у средње заводе.

г. Енас-руждије мектеби, то је женска школа, и само једна у Скопљу ').

У свима овим турским школама има преко године на 500 ученика се ученицама.

2. Српске школе"). Српских школа има сада у Скопљу три основне: две мушке п једна женска. Године 1894., заведен је и први разред гимнасије. У основним мушким школама учи се турски језик, у четвртом разреду; а у гимнасији Француски

и турски. Програм је гимнасије као п у осталих _ српских гимнасија:

а. Мушка основна школа, « леве стране Вар-

дара, у дечанском метоху:

Први разред има 22 ученика Дру И 2 7 1 2 2 Трећи |, Муни

18 ту Тетврти А у

Свега 56 ученика

бодно и отворено ходају, а од те године почну се крити и забуљивати. Међу тим у школи се не крију пред својим учитељицама.

3) 'Тек кад је блажи ваздух почео дувати са гордога Босфора и његова виса Јилдиза по Србе у Старој Србији и Маћедонији, тада су и Срби прегли да отварају и обнављају своје школе. Око 1890. године почело се живље радити на отварању српске школе у Скопљу; и 19. јануара 1891. године би отворена, и трајала само пет дана, па је турска власт затворила по клеветању бугарске пропаганде, консула аустријског г. Шмукера и грчког т. Пападопулоса. И најзад после одважног држања скопских Срба, би школа одобрена и отворена 80. августа 1892. године, с леве стране Вардара у метоху дечанском. Другу је основну школу, с десне стране Вардара, одобрила турска власт, и отворена је 16. новембра 1894. године. Гимнасија је такође заснована те године, а предавања су точела 7. новембра.

20)