Brastvo

327

1:

Свечаности,

Прва и најглавнија свечаност и ове школе била, је светосавска трослава, која је и ове године извршена у Дому Друштвеноме на дан Св. Саве у у три часа по по по дне. Света је и овом приликом било тако много, да је тешко било одржати реда. И ходници су били пуни, и споредне собе, и степенице, па све до врата уличких, одакле се многи враћали, не могући унутра ући. Свечаности су присуствовали пи Његово Високопреосвештенство Митрополит Михаило, г. Министар просвете и многи други виђени гости.

Управник је поздравио госте овим кратким говором :

Ваше Високопреосвештенство, Поштована 'Господо,

Ово је већ, у име Бога, осми пут како наша школа излази пред вас и дочекује вас, миле госте своје, на данашњи најсвечанији дан школски у Српетву.

Први пут, 1888. године, она је изишла пред вас као скроман, још неуређен почетак. Други пут, 1889. године, она вас је дочекала већ као школа с извесним редом. Трећи пут, 1890. године, она је већ бројала и више разреда и више ученика. Четврти пут, 1891 године, она је прославила данашњи дан заједно с пансионатом, који је био у овоме Дому. Пети пут, 1892. године, она вас је дочекала са 150 ученика, шести пут, 1893. са 180, седми пут, лани, са 217, а ове године, осми пут, она вас