Brastvo

342

Од народа су купили новчаних прилога, набављали оружја и муниције, и све што је било потребно за општи устанак, кад им за то да знак Кнез Милош из Србије. Кнез Милош им је слао, кришом, оружја и барута, и потребна упутства.

На, томе је највише радио Марко, јер је већ раније био познат кнезу Милошу; познавао места, људе и прилике у Србији, те је и знао коме се за шта ваља обратити; а имао је и својих људи иу Србији и овамо, који су га о свему често извештавали, и разне поруке и писма односили и доносили.

Како у то време (око 1838.) кнез Милош имађаше пуне руке посла у Србији око увођења Устава и других рефорама у земљи, а и услед стварања, му разних неприлика и са стране п у земљи (Вучић, Петронијевић и др. — то им посаветује и препоручи да се стрпе за неко време, док он не посвршава послове у Србији, па да се за тон она пи они што боље припреме и све учине што је за устанак потребно, те да би се могао успех обезбедити. „Јер — рекао им је — није то само дићи буну и покрхати толики народ и имање, а не моћи ништа учинити, па да буде сутра теже и вама и мени. Ви видите да је на нас зинула и хала и врана, и, да може, прогутала би нас. За то треба паметно радити, а не да нас проклиње сутра нарољ1Е Добивши такав одговор од кнеза Милоша, јако су жалили не толико на непријатеље рода свога, колико на изроде рода свога — проклета им душа ! — не пимадну куд, већ оставе за доцније, док се боље прилике укажу, а народу кажу и објасне поруку кнежеву.

По причању Маркову, како ми казиваху деда Сибин и деда Сава, из Лалинаца, који је „било на