Brastvo

ЗА МР ПАРУ

43

време Турака и у Блацу су били Арнаути, а садсуу њему насељеници из крушевачке Жупе.

_ Испод Блаца налази ее Блацко језеро, које више личи на бару, но на оно што му име казује. Цело је скоро обрасло трском. За Блацко језеро _ казују, да је местимице врло дубоко, али по прорапњу језерском не бих рекао.

Северозападно од Блаца,“ за два часа, налази се дубоки преслап планинског бПла, које се протеже "од Сувот Рудишта до Суповца. Тим преслапом тече Блацка река из топличког у крушевачки округ. Посматрачу изгледа, као да ова река на више тече, јер се уз реку спуштају падине планинске. Овај дубоки преслап зове се Јанкова Клисура, која по народном предању доби име своје отуда, што њоме прође Опбињанин Јанко, идући на Косово. — На путу од Блаца ка Јанковој Клисури налази се село Сибница, у коме је Јанко, по причању, одморио _војску, пи које је по Сибињанину добило име Сибница. У жупском срезу пма прквина „Јанковица, која, кажу, такође доби име своје по Сибињанину Јанку. На тој црквини казују Блачани. очувао се и један свод и на њему запис.

Још се прича да је Јанковом Клисуром прошла, идући на“ Косово из Крушевца, кнегиња Милица. Она је била понела кнезу Лазару помоћи, коју је била добила од других народа за ратовање против Турака, кад кнез Лазар беше отишао на Косово. Курећи Косову, дошла је била до села Блаца ; али _ту чује за пропаст на Косову, и све што је понела баци у Блацко језеро. Том је приликом у језеро бачено само рубаља 27 кола, а башка других ствари!

_ Народно помињање Јанкова и Миличина пролаза Јанковом Клисуром подсећа на старински пут и пролаз овим преслапом. И заиста је ово место