Brastvo

лије до Прокупља и од Јастрепца и његових огранака до Пасјаче и њених огранака, може се по остацима рећи, да је још за време Римљана била насељена и врло утврђена, о чем сведоче многа, градишта, распоређена по крајевима ове лепе долине. _ Овом је долином текао пут од Прокупља ка Куршумлији пи од Крушевца преко Јанкове Клисуре за долину топличину. У њу је силазио још један стари пут, чиј траг поменух, кад беше реч о Курвин Граду, ну који не знам оправити. Можда је овде силазио и одавде излазио још који пут, али му трага не могох наћи.')

У Конџељу сам разабрао, да се на међи између села Конџеља пи Мађара налази у земљи широких цигала,

Г. Коста Милосављевић, учитељ из Конџеља, показа ми један сребрни новчић рпмеки, који на једној страни пма натпис:

“5 СПР'АЗТА О

Овај је новчић нађен у конџељским виноградима, где има и широких цигала од некаквог старог зида. Сељак, чиј је овај новчић, тражио је много за њега, те та не купих.

1) У Орбији од Влад. Карића на страни 758. читамо ове редове који се односе на Топлицу: „Ми смо више пута помњалд како је њеном (топличином) долином ишао дубровачки друм, којим је не само Дубровник, него и цело приморје српско стајало у вези с Цариградом а преко Ниша, Тако исто није Топлица спутна ни попречноме саобраћају са севера на југ... Јанковом Клисуром улазило се у Топлицу из Мораве и из Шумадије, а из ових, доњих предела, преко Топлице и долине Бањске и Косанице вазда је био најпречи пут у Косово. Кроз све време наше старе државе, ша и за време Турака, овуда је водио не само знаменити трговачки друм, него и војнички. Војске српске, војске најезда аустријских и турских овуда су јездиле гонећи једна другу, а овуда су и измицале и повлачиле се.“ —