Brastvo

већег простора) и да се звало Дудово. Тако причају да су га звали и неки Арнаути. _ |

Западно од'Дубова, на путу за село Асаповац, види се један велики огранак Паевјаче, који се зове Шупљи Кимен. Са овог је Камена велика преглед-_ ност на све стране. Сељаци, кад изгубе стоку, пењу се на Шупљи Камен, те је са њега по околини очима траже. На Шупљем Камену има остатака, старог градског зида, али не имађах времана да се на њега пењем и разгледам. СОлушао сам да су на Шупљем Камену неки сељаци из Дубова копали новце, јер су им се, божем, пре тога у сну јавили, али не нађоше ничега другог сем некакав оловни сандучић, у коме није било ничега.

Западно из Дубова за 125 минута даљине има остататака од некакве грађевине, за које сељаци казују да су од цркве.

Пред вече сам са дубовеким и мекишким учитељем изјахао за |, часа на југ од Дубова до Пауновог Луга у Граничком Потоку, ) да видим некакве остатке, за које ми у Дубову причаху. И заиста у самом Граничком Потоку нашао сам откопаних крупних комада римских цигала, од којих неке имају

перваза, неке немају, а неке су корубасте. Дебљина _

је ових корубастих 0,03 мет., ширина 0,36, дужина не знам колика је, јер не нађох ни једне целе. Један сељак из Дубова однео је одавде својој кући врло велику четвртасту циглу која је дуга 0,60 мет., исто толико и широка, а дебела је 0,06 мет. На самом месту видео сам много комада оваквих цигала, али не нађох ни једне целе. — Казују да је овде нашао и ископао некакав сељак из Црнатова пуну касу с новцима !

1) Гранички Поток добио је име по селу Граници, које је у близини преко потока.

2