Brastvo

Злата је до 1878. год. била насељена Арнаутима. Црква је ова дакле из доба пре Арнаута, и у темељ те старе цркве узидана је ова још старија · плоча. | Црква је дугачка без шупљине олтарске 4,95 мет., широка 2,85 мет.

Изнад свела Злате на северо-западној страни брег је, са којега је лепа прегледност ка селу Коњувцу низ Златеку реку, а исто тако и уз реку. На овом брегу који мештани, насељеници, зову Кале, има крупних остатака од ужасно масивне грађевине, која је захватала велики простор. Један сељак из Злате, кога поведосмо на Кале да нам покаже где је што, кавиваше да се и на брегу преко Мачинске реке, источно од Злате, налазе остаци од тврђава. Ови остаци на Калету разликују се од свију остатака које дотле видех. Овде је зидање од самих цигала, које су везиване међу собом тако јаким мал" тером, да ћеш пре окрунити од камена но од заостале стене са Златског Калета. На другим градиштима су зидови или од камена или и цигле и камена. Стене, делови грађевина, су овде боље очуване но на другим местима. — Са јужне стране, мало низ Кале, ка Златској реци, одржао се врло јак зид, који је на једном месту преко 2 мет. дебео, а на 4—0 мет. висок. — Још ниже на југ на Златској реци види се од прилике 3 метра дебели чврсти бедем, озидан од самих широких цигала. Овај бедем, пропуштајући Олатску реку, прелази и преко ње, те изгледа да се њиме река затварала. Мештани држе | да је то био мост, али не изгледа да је то.

Из Злате после једног сахата јахања стиже се у Китни Поток, велико и најлепше село на јужној «страни Пасјаче. Ово село, као исва околина, завреме Турака беше насељено љутим Арнаутима, тако опас-