Brastvo

66

И Статовац је за време Турака био насељен Арнаутима.

Из Статовца морао сам се враћати на конак у Житни Поток, јер се у Статовцу нема где ноћити.

18. јуна кренух се из итна Потока преко Пасјаче за Прокупље. — Прошао сам испод села, Г'ласовика. Један сељак из Китна Потока, који ми је пут показивао, причаше ми, да северно од Гласовика, на доста високом огранку Пасјаче, има градиште које зову Јабуловац. Досељеницима, вели, причали су Арнаути да је ту град војводе Јабучила, који је ту становао и војводовао. Испод градишта, познају се темељи села Јабуловца. Ту у близини, казиваше ми пратилац, има и црквина.

Узлажење уз пусту Пасјачу врло је тегобно. Пут није никакав. Густа се гора испреплетала, са, свију страна, и чини ти се да се пењеш на облак, јер ни с које стране не видиш ништа друго до густу шуму и над собом нешто неба. На неким си местима над провалијом, у коју не смет ни да погледаш, а ако погледаш, кожа ти се најежи. — На, врху Пасјаче насељено је црногорско село Пасјача, у које свратих, да видим некакав камен са шарама, за који чух још у Житорађи. Видео сам тај камен, али је без важности. То је груб камен, на коме су некакве грубе резотине, врло изукрштане, те не бих рекао да су запис.

Беше ми намера, да, кад сам већ на Пасјачи, походим и Пасјачко Кале, које је још за један сахат косом Пасјаче, на крајњем истоку њеном, према. Главшинској Чуци, коју сам пре помињао; — али ми време не допушташе. Тог дана ваљаше ми да стигнем у Прокупље, а сутра да се кренем за Ку ртумлију .