Brastvo

+ ЂОРЂЕ Ф. НЕДЕЉКОВИЋ

Велики српски добротвор Ђорђе Ф. Недељковић родио се 1824. године у Новом Саду од родитеља Филипа Недељковића и Катарине, рођене Мачванскове из Каменице.

Ђорђе Ф. Недељковић свршио је основну школу и четири разреда гимназије у својем месту рођења, у Новом Саду; више разреде гимназије учио је у Кечкемету а философске науке слушао је у Пешти.

По свршетку наука Недељковић се настанио у Бечу. Тамо се упознао са српским трговцима, омилела му трговина и одао јој се. Трговину је водио у Бечу до 1859. године. Те је године своју, у српским круговима чувену, радњу предао другима, а он се настанио у Бечу као приватан човек. У Бечу је Недељковић живео до 1869. године, а те се године пресели из Беча у своје родно место, у Нови Сад. Ту се те године оженио госпођицом Анастасијом Станковићевом из Будима, синовицом даровитога српскога композитора Корнелија Станковића. Недељковић је сав остатак свога живота провео у Новом Саду, све до смрти, 24. новембра 1899. године.

Недељковић је целога свога живота бодрим оком пратио народне ствари иу њима узимао жива учешћа, а по својим политичким убеђењима при-