Bratstvo

[5

ви Методија за архиепископа Моравске и Паноније. "Но ипак

немачки свештеници, кад се Методије вратио у своју епархију, нису престали гонити га, шта више га ухватише и затворише: и тек га онда пустише (873. год), када им папа то преко посланика нареди. Борећи се тако за словенски језик у цркви, умре св Методије 885. године, | После његове смрти дигну се: Немци опет, окрену новога папу, те овај забрани да сеу Моравској служи на словенском језику. Ученици Методијеви не имадоше куд, него се спустише доле међу Бугаре и Србе те и ови тако сазнаше за словенску службу и словенско писмо (види 27. јули); из Бугарске се брзо раширила служба иу Русију. Међу Моравцима, Чесима и Словацима опет се поврати латинска служба, а православни Словени, како онда примише у аманет дело св. словенских апостола, тако га сачуваше и до данас. И сада Руси, Бугари и Срби служе у цркви на језику св. браће Ћирила и Методија. Они нам дадоше прву књигу и слов. писмо, те заслужују да их ми Срби славимо као своје прве учитеље и просветитеље, — (бв. Никодим, архиеп. срп. Постављен је за архиепископа 1317. а умро је 1327. год.

21. Цар Конс антин и царица Јелена. Цар Константин се родио 274. год. и био је римски цар од 306—337. год. Постао: је хришћанин на чудан начин. У рату са противником својим. Максенцијем (312. год: јави му се на небу ватрен крст и он зачу речи: »Овим знаком ћеш победити«. Костантин метне- на: своје заставе крст, а на штитове војника почетна слова Исуса Христа, и-победи свога непријатеља. Идуће године изда наредбу да се хришћанска вера не сме гонити и поврати хришћа– нима све цркве. Мало по мало поста (од 316.—323.) хришћанство државна вера. Цар је пренео столицу римске царевине из Рима у Цариград и председавао је 325. никејском сабору на којем је сузбијена Аријева јерес и састављен Символ Вере до осмота члана. Св. Константин је умро 22.. маја 335. год. Његова: мати беше царица Јелена. Као побожна хришћанка ишла је у старе дане да се поклони Гробу Господњем и тамо сагради на Гробу цркву. На чудан начин пронађе у Св. Земљи крст Господњи. Умрла је 326. год.

(6520)

Хроника.

Прослава Васељенског Сабора. У недељу св. Отаца прославиће сву свима, прквама 1600 годишњица, Васељенског Сабора.

- Бугарска црква, У Бугарској бесни партијска борба. Комунисти, који су извели атентат у цркви св. Краља у Сафији, осуђени су на смрт. Убијства се настављају. Освета се врши посведневно. Па ипак бугарска. црква у овим тешким данима делује на народ, мирећи завађене. Како „Весник“ јавља растурено је популарних књига око 120.000 примерака, календара око 120.000, протојереј Тулешков уређује „Пастирско Делос,. које проповеда братство и измирење Срба и Бугара.