Bratstvo

Ме С 0

=- 00 на иконица Казанске Богородице завршава намјештај мрачног пора, гдје је умор глађу велики патријарх. Посљедњи руски патријарх, који је Орн у најтежим данима руске пркве, узео је на се мученички вијенац. Нечувена је страдања поднио. Прогоњен, мучен, претрпио је до краја, али је неустрашиво чувао и очувао своје свето - Православље.

Блаженопочивши патријарх Тихон родио се 1864. године. Отац му је био врло сиромашан. Тихон је свршио 1884. године псковску семинарију, а за тим Петроградску Духовну Академију. Године 1891. замонашио се, 1897. постао је епископ љублински И викар варшавски. У скоро затим изабран је за епископа руске православне цркве у Америци и тамо је остао до 1905. Тат је изабран за архиепископа јарославског, Године 1912. преведен за архиепископа литавског, чије. је селиште у Вилни; године 1917. ванредни архијерејски сабор изабрао га је за Митрополита Московског. У августу исте године изабран је за предсједника сверуског_ црквеног сабора, а 5. новембора за првог патријарха обновљене руче пат- · ријаршије.

На Благовјести. у вече, Еј д5б-от и 26-ог марта испустио је свој дух овај велики јерарх и мученик православне цркве.

Велика три јерарха руске цркве, патријарси: Јов, Хермоген и Тихон бодре нас и уче, да под дијену живота не смијемо остављати наше свето Православље и издати 8 Па изеју.

(4 путу К спасењу.

= Један је са пут к спасењу.“ Како је, дакле. важно. питање, какав је тај пута. Кому ћемо се обратити. за савет и одговер> Човек се може преварити јер. уима путева, — каже Реч Божја = који изгледају човеку прави, а њихов крај ДЕ пут смрти“. (Приче 7, 12). А потом "послушајмо што је говорио Христос Спаситељ када је био на земљи: „Ја сам пут... Нико

неће доћи. Оцу осим само- кроза ме“. „(Јован ХМ, 6) „Ја сам врата: Ко уђе кроза Ме, тај ћессе спасти“. (Јован. Х, 9).