Bratstvo

' | | | |

105

Кора, одосмо ја (тада командант чачанске бригаде |. класе) и Дучић на Јавор, због држања ратног савета. Положаји наших трупа од корпусног штаба беху више од два часа удаљени.

; Док смо ми стигли у штаб на Јавору, Дервиш паша беше са својом силом УлАРИЈ на наше положаје и потиснуо наше трупе.

Чим је глас о томе нападу примљен, МИ смо се одмах и с највећом брзином наших коња вратили својим командама и затекли на Сувом Рту чачанску бригаду и добровољце, како. се у нереду повлаче. Одмах су биле предузете потребне мере, да се трупе зауставе и ред поврати.

Покојни Дучић потрчао је на коњу својим добровољцима, и не само говором него и личним примером дејствовао на повраћању духа и самопоуздања.

Беше право задовољство видети тада аб та вдучита на коњу, у богатом херцеговачком оделу, с токама на грудима и с кривом сабљом о бедрима, како јури у ватру и соколи своје војнике. Како га Бог бејаше одарио кршним порастом и прикладним ликом, у ономе богатом оделу ШД та тада правога косовског јунака.

Личним пожртвовањем, па и с пушком у руци, Дучић је

· успео да многе наше рањенике спасе од пропасти, и да сеу

томе) моменту у неколико успори турско напредовање. Доцније на Доловима, помогао је својом сарадњом да се једна наша пољска батерија спасе, да је Турци не заробе. Али ту буде од распрснуте турске гранате заједно с коњем на земљу оборен и у леву ногу јако контузован. Парчад од гранате изломила су тада на њему револвер, дурбин и пиштољ у кубурама, те од ове ране и потреса Дучић буде онеспособљен за даљу борбу и оде на лечење у Ивањичку болницу.

>

ос:

Најстарија вијест 0 православној ШКОЛИ. у ___(арајеву.

Међу турским актима, што се. чувају у Старој Цркви у Сарај јеву, нашао сам јелан, гдје се спомиње православна сарајевска школа. Није то долуше оригиналан акат, него само пријепис. Али пошто се у __ њему изрично наводи, да је извађен из врло старих аката, може вриједити као да је и оригинал.

На турском језику гласи он (са свима ортографским погрешкама) овако: