Bratstvo

= 479 =

је и тешко људима живети на земљи, због тога и има тако много жалости Потребно је више топлоте за живот, топле љубави према људима! Нека, најзад, други, као и до сада, дишу хладноћом према ближњима, али запалимо ми у срцу огањ љубави Христове. Разговоримо огорченога, нашим пољупцима осушимо сузе онима који плачу, загрлимо увређенога, загрејмо добром речју свакога, коме је тешко на српу. И припазите, како ће тада око вас бити светло, како ће засијати плачне очи а ишчезнути боре на жалосном лицу |... Па како је лако само све то урадити! Треба мало, само мало љубави, мало топлоте у души!!!,..

Григориј Петров. бе: 20

Духовна ризница. (Изреке о милосрђу).

Ваше богатство и сву вашу снагу употребите на такове куће и на поља, која сте примили од Бога т. ј. на сиромахе, удовице, сироте.

Јерма

Колико је славније бити добротвор многих него имати прекрасну кућу! Коме доноси велик посед толико као удељена милостиња 2 Богатство је змија; ако је човек чврсто не стисне, омотаће се око руке и ујести.

Климент Александријски

Велика је твоја кривица, кад верни трпи оскудицу а ти знаш о том; кад знаш, да пати од глади и невоље, кад се стиди да то призна а ти му не помогнеш.

Амвросије Милански Ако имаш више него што ти је потребно за храну и одећу, подај и знај да си дужник. Блажени Јероним Хлеб, који ти је претекао, припада сиромаху; огртач који само чуваш у својој соби, припада нагом: твоја стара обућа припада босоногом; новац, који ти лежи без користи, припада

невољном. Зашто чиниш дакле толиким сиромасима неправду кад им можеш помоћи 2 ;

Василије Велики

Вишак у иметку богатих јесте потреба сиромашних; кад чуваш вишак, задржаваш туђе добро. Блажени Августин