Bratstvo

2

да“ притекну у помоћ својој једнокрвној и једноверној а оскудној браћи да се у својој вери не поколебају у патриотском одушевљењу не малакшу. Са добивеним прилозима Црквени Суд, који овим фон"дом управља, учиниће распоред и послаће помоћ онде где треба. Прилоге треба слати на адресу : Српско-Православном Црквеном Суду — Мостар.

На Св. Саву 1928. год. ЕПИСКОТ А МОСТАР. Захумско-Херцеговачки | | Рг. Јован А. Илић, с. р.

Е

Рад Св Саве“)

|

Године теку као бујна ријека а часи у њима су као какав сан. И живот човјечији пролави као муња и као гласа, нестаје га, али дјела човјечија остају дуго и дуго, па и до вијека.

Како је ко живио и дјелао, онаковај му је и прошлост; онакова му је и награда у будућности. Ко је чинио црна И мрачна, дјела, црна му је и мрачна и прошлост његова, а које чинио свијетла дјела, свијетла му је и прошлост његова ; свијетао му је и спомен међу људима и народима, који га. се 0 пијететом сјећају и славе га: тај се имао рашта и родити.

Онај народ, који се о поносом сјећа и с одушевљењем (слави дјела и рад својих узвишених синова и дичи се њиховим врлинама, тај народ казује свијету, да је славан.

Олај народ, из чијих је њедара изникао и замирисао такав цвијет, тај народ има право на будућност срећну и славну. Тај је народ као гора (Сион, о коју се као шјена разбијају сва насиља и неправде.

Пет стотина, љета разбијала је о јуначка прса српскога народа азијатска звијер своју дивљу ћуд. Толико вијекова, испараним срцем и пригњеченом душом претрпити исполински све биједе и невоље од равних душмана, то вначи бити јунак. :

Те своје ране лијечио је и тешки терет ропства олакшавао је народ српски сјећањем на своју славну прошлост "и челичио се-помишљу на свога просветитеља св. Саву.

“) Говор на дан св. Саве у сарајевској Богословији,