Bratstvo

:-—— 26 —

Остависмо Тебе, светлост света, пи залутасмо у таму, у којој се не види ни човек ни Бог. Напустисмо Тебе, који нас никад не напушташ. Напустисмо Тебе, јединог човекољупца и верног пријатеља, свих људи и одосмо куцати на непријатељска врата тражећи пријатеље међу непријатељима, спаспоце међу човекоубицама и помоћнике код оних који одмажу.

Зато се кајемо, Господе свесилни. Помози нам, да се још више кајемо. Кајемо се гледајући у Теби распетога на Крсту из љубави према нама. Кајемо се гледајући у главу Твоју божанску, увенчану трновим венцем, да би увенчао нас венцима непролазне славе небеске. Кајемо се гледајући у отворене ране на телу Твом и у крв Твоју пречисту, изливену драговољно ва очишћење и исцелење греховних рана наших. Кајемо се и приклањамо главу п колена пред крстом Твојим, помози нам да се још више покајемо.

Покајане помилуј нас, Исусе Сине Божји, јер само нас милост Твоја може спасти. Не остави нас саме себи, јер без Тебе не можемо ништа учинити. Не одступи од нас, да не постанемо плен адских сила. Но брзо нам притеци у помоћ и спаси нас. И даруј нам благодатну силу духа Твога Светога, као што си даровао светим апостолима и угодницима Твојим. Да би се Духом Твојим очистили и исцелили и просветлили и препородили, те да би појединачно и свенародно, као деца светлости, могли слично анђелима, славити и хвалити Тебе, Спаситеља Свога са Оцем и Духом Твојим светим. Милостиво чуј покајнички глас наш и услиши нас преко молитава пречисте Твоје Матере и свих Твојих светих. Амин“.

Христос воскресе!

»Ако Христос није устао из мртвих, вели Св. Апостол Павле, Коринћанима, тада је узалуд наша проповед, а узалуд и ваша вера.« И овим речима великог апостола скрива се сав значај ускрса. Када Апостол Петар у 50 дан после васкресења Христова, а на дан силаска Св. Духа на Апостоле, пред лицем

Пн