Bratstvo

—_ 114 –—

Божанска Љубав пуна Вере, Наде, Сједињује данас све старе и младе, Ко анђео данас човек земљом ходи, Данас је Божић, Христос се роди! јанко Брежанчић.

Усеви СВЕТЛОСТИ

Сунце као сејач расипа и сеје сунчане зраке по земљи, малопре тамној. Видите ли у ноћи блиставо небо Бог је засејао звезде као златну прашину по небеском пољу сликовитом неправилношћу! Наши песници писали су о једној чињеници која сличи у правом смислу сејању светлости. Помислите на наше огромне базене угља! То су стварно усеви светла под земљом. Сунце је обасјавало шуме прастарог доба, величанствена флора нарасла је и раширила се под животворним утицајем. Огромне биљке падале су као лишће храста. и кестена у позну јесен. И сада, све то лежи нагомилано, дубоко доле у широким подрумима наше планете на потребе човеку. Толико посејаног светла, кажем вам, распламти се под рукама човека у снопове огњене жетве; светлост плави наше путеве и друмове, светлост оживљава врелином наша огњишта. Усеви светла — није то само песничка слика! То је нешто истинско. Срећа, радост, расположеље, чији је символ светлост, све је то Бог засејао у њиве, у земљу, и уродиће, запамтите, богатом жетвом свима које је својом благодаћу учинио праведним.

Ч. Спурџон.

Символи благодати Богочовека

Биће да сте запазили да све добре ствари које нам је Бог дао посвуда продиру и шире се. Ево светлости не можете је спутати у уском простору. Кад би, не дај Боже, у нашој умној ограничености замислили да укупну светлост имамо у овој соби, па да затворимо прозоре жељезним капцима да светлост задржимо! Шта би било Она се не би хтела повиновати нашем предубеђењу, не би ни унишла, него би нас оставила у тами. Раскошна огледала, перзиске. ћилиме, драго камење, скупоцене статуе, лепе слике, — све то изложите