Bratstvo

061

за то. да се употреби. У толико више важи ако за начела зживота по којима треба живети, она добијају праву вредност "тек кад се остваре.

Како да се добију истинита начела за животр Одговарамо : Моралном поуком коју садржи хришћ. етика. Јеванђеље «с апостолским посланицама даје најдубље моралне истине у једноставном и конкретном облику. Оне треба да испуне душу васпитаника још у родитељском дому, и не толико да се науче речју колико да се осете у моралној атмосфери којом живи породица и да се виде на поступцима и примерима старијих. На школи је да наставља и допуњује оно што није дала кућа. 'Мастава би се морала да се руководи идејом одгајити најпре човека, па онда све друге, најпре људе па онда техничаре чиновнике, банкаре. Она не би смела ни за тренутак да забо„равља свој васпитни задатак. Морални карактер то је највећа вредност, она што чини човека човеком. У изграђивању таквог карактера и јесте прави смисао основне и средње на«ставе. Знање треба да учи и да води здравом и поштеном животу. Тако учи религија, а тако схваћа и народ. Полити"чари кад говоре о политици обично кажу: »Политику треба изразиђати на темељима народних жеља и осећања« Кад је "тако са политиком која у извесном смислу значи социјално „васпитање грађана, онда за средњих настава и васпитање "омладине може бити правилно ако није у складу са осећањима и потребама народа, или ако би били постављени без релитије која је један од битних елемената народнога живота» Задатак наставе није само знање него и васпитање, Важније је постављати темеље моралне личности, него сторити мај„«сторе од посла. Друштвена заједница заснована на здравом моралу може увек стећи стручних радника специјалиста, кад има услова зато; али ако стручњаци заједнице немају потребног морала они ће је пре растурити својим неморалом "него што ће је одржати својим знањем. Морални принципи и сва научена знања показују своју плодност и праву вредност у примени; на томе се огледа њихова животна снага и њихово пуно дејство. У томе се раскрива и њихов значај за „формирање моралног карактера, који само кроз акцију добија „своју праву вредност.

Како да се остваре морална начела. Кроз мисао и дело уследовањем Христу уз поступно дизање моралним степениама. У Јеванђељу нису дате само поуке него и жив пример.