Bratstvo

постанак захваљују намери, свесном и слободном делу интелигентнога бића. Ово тежење сврси нису мислиле, хтеле и створиле слободне, свесне, сврсисходне мисли, него случај, механичке снаге или енергетички узроци.

По аналогији наших људских радњи, онда смо ми људи ову идеју о сврси унели у природу. | Дакле одакле треба да потиче ово стремљење сврси 2 Одговор, да је то случај, не може нас задовољити, јер случај незна за редовитост, ред, закон, као што се то у природи показује. А ____ _

Ко природне законе и стремљење сврси у свету хоће да објасни случајем, на тога се с правом односи горки подсмех једнога Волтера, који таковим прописује следећи рецепт: узми пуну врећу праха и саспи у једну зделу, па онда то дуго

|

Роман Пешровић: Св Сава просветишељ српског народа

мешај, и ти ћеш видети, како из зделе искачу лепи крајеви — предели.

Борбом за опстанак и тиме, што ће најбољи и јачи остати у животу, настојао је Дарвин да објасни тежење сврси у природи, искључујући интелигенцију створитеља. Па и тврдња, да ће најбољи од живих бића надживети и остати, може да буде, када постоје сврсисходни органи, али њихов постанак тиме није објашњен, и дарвинизам ће остати као класични сведок за то, да су у природи стварно остварене мисли сврсисходне.

Ко је дакле створио величанствени поредак у природи % Материја % Али она је лена и мртва! Закони механизма %# Али то је управо питање! Закони претпостављају законо давца, који их је дао, и прописао њихово спровођење. Механистичко објашњење опет гура натраг решење ове загонетке.