Bratstvo

— 144 =

већи првојерарх и као најмудрији државник и дипломата српски. | -

За такав живот и рад Бог га је овенчао на небу венцем светитељоким, а на земљи му даровао чулотверну снагу, по којој је чинио многа чудеса, за живота, па и по смрти. Једно од тих чудеса приказано је у овом св. храму на западноме

зиду над хором. На, тој је слици уметник кичицом приказао

оно што је животописац св. Саве Доментијан речима, описао у своме познатом спису, а, то је; прича. о томе како је св. Сава, молитвама својим повратио у живот умрлога свога брајта Стефана, Првовенчанота и „обукао га је у анђелски образ. наденувши му име Симон. Посматрајте пажљиво ову слику после св. литургије, љубавни моји! Прегледајте и остале слике на, зидовима овога св. храма, који приказују главније моменте из живота. светитељева, ! Оне ће вас уверити да. је ваистину диван Бог у светитељима Својим, а нарочито у св. Сави нашем.

Па, посматрајући их, ваверићете се, драта моја. браћо и сестре, данас, да ћете целу ову Оветосавску годину провасти као прави хришћани и чеда ов. Сајве, утледајући се по могућности на. њега и вршећи све дужности хришћанске према, Богу и ближњима и све дужности грађанске према Краљу и Оталбини. Тако ће се само показати достојним потомцима, њетовим и тако ћете само најбоље славити свету успомену његову не само у ове дане Светосавске године, нето у све дане свота живота. Амин.

тТ Димитрије Лековић

парох мостарски, катихета, повереник Срп. прав. Братства св. Саве

„Младо жито, навијај класове ! Пређе рока; дошла, ти је жњетва !" (Његош).

У уторак. 23 (10 јула о. г. након кратке и тешке болести, у Сарајевској државној болници, преминуо је јереј о, Димитрије Лековић (син Михаилов из Чајнича), парох и катихета мостарски, врло редак свештеник по души, љупкости, честитости, човјечности и марљивоти. Нестаде нам, дакле, још једног вриједног сарадника у Винограду Господњем Воин ствујуће Цркве.

Покојник је рођен у старој патријархалној породици Лековића у Чајничу, дана, 26. октобра. 1905. тодине. Завршио је: основну народну школу у Чајничу; 4 разреда гимназије у Сарајеву са одликом, а тако исто и 5 разреда богословије са, матуром у Сарајеву. Код наставника, је већ била запажена његова природна, интелигенција, бистрина и способност, те као такав ђак-богослов Лековић много обећаваше И међу друговима ђацима био је врло омиљен. Послије завршетка. богословије отслужио је војни рок 2. априла 1927. год. на Це-

Па